<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sa Orićem stiže rehabilitacija referenduma

NAKON PRESUDE

Nakon oslobađajuće presude Nasera Orića politički i javni život Republike Srpske je na nogama, čime je ponovo otvorena priča o referendumu o Sudu i Tužilaštvu i potpunoj obustavi saradnje između RS i ovim pravosudnih institucija.

09. oktobar 2017, 12:00

 Sudeći prema prvim reakcijama političkih predstavnika u RS možemo očekivati buran period pred nama, a kao glavni odgovor na najnoviju presudu Suda BiH najčešće se može čuti reforma pravosuđa na državnom nivou i referendum. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da će ponovo na dnevni red vratiti priču o referendumu.

"Ovo je prilika da rehabilitijumo priču o već zakazanom referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih inistitucija Tužilaštva i BiH", istakao je Dodik.

On je dodao da će danas biti održana sjednica predsjedništava SNSD-a i DNS-a i da će odnos prema ovom pitanju bitno promijeniti njihov odnos prema statusu referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Tim povodom oglasio se i predsjednik DNS-a Marko Pavić koji je rekao da oslobađajuća presuda ukazuje da u BiH nema pravde i prava, a ako njih nema onda nema ni države, te poručio da je neminovno pravosuđe vratiti u okvire Dejtonskog sporazuma.

"Zadatak nas političkih partija iz Republike Srpske je da kao jednu od prvih mjera preduzmemo na nivou BiH da se uradi reforma pravosuđa koja će odgovarati Dejtonskom mirovnom sporazumu. Mi u Republici Srpskoj ovakve sudove više niti možemo trpjeti ni priznavati i zato su neophodne mjere da se što hitnije izvrši reforma pravosuđa", poručio je Pavić.

Sa svojim kolegama iz vladajućeg bloka u RS slaže se i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić koji je rekao da se izricanjem ovakve presude BiH vraća u Srednji vijek.

On smatra da politički predstavnici Srba u BiH, bez obzira na kom su nivou vlasti, moraju da sjednu i da se ozbiljno dogovore kojim putem se u BiH može dalje ići.

I iz opozicije su odmah reagovali, pa tako predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica ocijenjuje da je oslobađajuća presuda Oriću "kap koja je prelila čašu" i da je definitivno potrebna korjenita reforma pravosuđa u BiH.

"Na tome treba raditi, jer ovako više ne može", rekao je Govedarica.

"Sud su okupirali pojedinci i zaustavili presude za zločine nad Srbima. Hiperaktivni su kada treba osuditi Srbe, a kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije nema nikakvih rezultata", rekao je Govedarica.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da najnovija odluka Suda BiH pokazuje da se ulazi u fazu potpunog nepovjerenja u pravosudne institucije.

"Ova odluka pokazuje da ulazimo u jednu fazu potpunog nepovjerenja u institucije koje trebaju da čuvaju i štite istinu", rekao je Borenović.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je nakon oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću nestalo posljednje zrno povjerenja u rad pravosuđa BiH.

"Ako je nešto i bilo od povjerenja i nade u pravosuđe BiH, ne vjerujem da više može postojati. Ovo samo pokazuje da bi bilo sasvim opravdano da se održe razni referendumi, uključujući i onaj o Sudu i Tužilaštvu BiH", poručila je Cvijanovićeva i dodala da u ovom trenutku postoji potreba za dijalog političkih faktora u RS.

REFERENDUM I OKRETANJE LEĐA SUDU I TUŽILAŠTVU BIH DOBILO PODRŠKU ORGANIZACIJA PROISTEKLIH IZ RATA

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da bi u RS trebalo održati referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Pravosuđe BiH Srbe smatra zločincima i agresorima, dok Bošnjake i ostale oslobađaju i proglašavaju nacionalnim herojima", rekao je Dukić Srni.

I predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić smatra da presuda Suda BiH kojom je Orić oslobođen po svim tačkama optužnice predstavlja poraz i kraj Suda BiH.

"Taj sud ne treba nikome, tako radeći, pogotovo ne Srbima i treba na svaki način gledati kako da se taj sud uništi ili da se bar Srbi izuzmu iz ikakvog učešća i saradnje sa tim sudom", zaključila je Rajilićeva.

Da oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas da prvostepena presuda u slučaju Orić predstavlja krah i sumrak pravde u BiH i legalizaciju zločina nad Srbima.

"Imajući u vidu kako je tekao proces Oriću, sa ogromnim pritiskom na svjedoke, svi Srbi u bilo kojim institucijama treba debelo da se zamisle", poručio je Savčić.

Sud BiH danas je prvostepeno oslobodio komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba-Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.