Milijarde maraka ili vojska BiH - Šta su to prioriteti?

OS BiH

Milijarde maraka ili vojska BiH - Šta su to prioriteti?

Piše: Milovan Matić

Iz Republike Srpske stiže novi zahtjev za demilitarizacijom BiH koja bi donijela ogromne uštede. 300 miliona maraka godišnje za BiH bez vojske. Primamljivo, ali u ovakvoj državi neprovodivo.

 Predsjednik Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, Milan Miličević, izašao je sa zanimljivim prijedlogom. Naime, on smatra da se novac za izgradnju mreže autoputeva u Republici Srpskoj i BiH, umjesto dodatnog opterećenja ekonomije i građana putem novih  prijedloga za povećanje akciza na gorivo, može obezbijediti iz postojećih prihoda zajedničkih organa BiH – ukidanjem Oružanih snaga, koje nisu opravdale svoju svrhu i postojanje.

Prema Miličevićevim riječima, Oružane snage BiH koštaju nas godišnje 300 miliona KM ili trećinu budžeta zajedničkih institucija i imaju oko 10.000 profesionalnih vojnika i oko 1.000 civilnih službenika, a za koje svake godine zbog određenih godina starosti izdvajaju se ogromna sredstva za otpremnine. 

"S obzirom na perspektivu da sve zemlje regiona budu članice Evropske Unije, a okruženi smo sa samo tri zemlje, svrsishodnost postojanja Oružanih snaga BiH nema perspektivu, pogotovo u ovom obimu. Umjesto njih korisnije bi bilo uvesti gardu pri Predsjedništvu BiH, koja bi imala ceremonijalnu i protokolarnu funkciju, a formirati specijalne vatrogasne jedinice za slučajeve elementarnih nepogoda i požara, posebno aktuelnih ove godine, gdje se OS BiH nisu proslavile, predlaže Miličević. 

Dodaje da bi se status sadašnjih pripadnika OS riješio preko postojećih otpremnina, kao i programa, podsticaja i sredstava za zapošljavanje.

Miličević naglašava da ukidanjem Oružanih snaga imali bi na raspolaganju u roku 10 godina sredstva od tri milijarde KM, samo rasterećenjem budžeta od stavke za oružane snage, a prodajom vojne imovine takođe dodatna ogromna sredstva, koja ako bi se uložila u izgradnju mreže autoputeva, bila bi više nego dovoljna da u sledećih 10 godina zadovolji potrebe BiH, bez dizanja akciza i bez potrebe dizanja kredita i plaćanja ogromnih kamata.

Miličević je takođe dodao da bi se ovim potezom riješila i aktuelna bolna pitanja vojne imovine, kao i pitanje vojne neutralnosti, te smatra da umjesto deklaracije u NS RS po tom pitanju, mnogo korisnija i sveobuhvatnija po interese Republike Srpske bila bi deklaracija o demilitarizaciji BiH. 

Ipak, pitanje je koliko je ovako nešto provodivo u BiH. Oni koji na demilitarizaciji BiH insistiraju godinama kažu da u trenutnoj situaciji veće promjene po pitanju oružanih snaga nisu moguće.

Članica zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost u parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je za sve ove godine provedene u Predstavničkom domu na razne načine pokušavala da progura priču, prvo o demilitarizaciji, a kasnije i o smanjenu broja pripadnika OS BiH. Ipak, svi pokušaju su bili bezuspješni jer za ovako nešto postoji ozbiljno protivljenje političara iz FBiH.

"Da bi se nešto takvo napravilo potrebni su glasovi, a mi ih nemamo dovoljno. Odnosno, političari iz FBiH ne žele da podrže bilo kakav prijedlog koji ima veze sa demilitarizacijom ili smanjenjem broja pripadnika OS BiH. Mi smo pokušavali raznim inicijativama, ali bezuspješno", rekla nam je Majkićeva. 

Prema njenim riječima, izdržavanje najvećeg budžetskog korisnika, a da pritom nema nikakvog efekta od njegovog rada, je suluda stvar kojoj se odavno moralo stati u kraj.

"naravno, to je za sad nemoguće, zbog stava koji postoji u FBiH. Ali naš prijedlog je da se OS BiH reformišu i smanje. Nama je dovoljno najviše 3.000 pripadnika OS koji bi kvalitetno mogli da obavljaju svoj posao, da služe u međunarodnim misijama i reaguju u slučajnu nepogoda. Tako bi uveliko smanjili troškove, ali ni to nije prihvatljivo. Za neke je bolje da imamo trulu avijaciju na livadi, opremu koja se raspada, vojnike koji žive na konzervama, dezorijentisane generale", poručila je Majkićeva za BUKU.

Naravno, ovo nije prvi put da neko predlaže demilitarizaciju OS BiH, a na ovakve i slične prijedloge iz FBiH je uvijek stizao isti odgovor.

Iz SDA su uvijek bili jasni kada se govori o OS BiH naglašavajući da su one formirane da bi obavljale tri ključna zadatka, da štite BiH u slučaju rata, da pomažu u mirovnim misijama i da pomažu u slučaju prirodnih katastrofa, što prema njima, dobro obavljaju.  

Ipak, Mario Karamatić (HNS), član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH, smatra da su pored toga što su OS potrebne BiH, one u ovom obimu neučinkovite i da bi pod hitno trebale biti rekonstruirane. 

"Nama su potrebne postrojbe koje su specijalizirane, obučene za spašavanje i borbu protiv terorizma. Ovakve OS kakve sada imamo su neučinkovite i služe samo da 'cijepaju stražu' vojnički rečeno", rekao je Karamatić i dodao da bi svakako bilo teško sad 9.000 vojnika smanjiti na dvije-tri hiljade i mnoge ostaviti bez posla. 

Sudeći prema stavovima našil predstavnika u institucijama BiH, Ministarstvo odbrane BiH će i dalje da godišnje troši oko 300 miliona KM, od čega oko 200 miliona maraka na plate za oko 9.000 profesionalnih vojnika i za oko 1.000 službenika. A novac za puteve će ipak morati iskeširati građani kroz nove namete. 

Inače, od formiranja Oružanih snaga 2006. godine potrošeno je oko tri milijarde maraka, a kao razultat smo dobili “ustanovu” prepoznatljivu po korupciji, skandalima i aferama.

 

Komentari na tekst (11)
Objavljeno:
Komso, ja nema problema sa tvrdim i meHkim glasovima, kako aludiras u jednoj jedinoj polupismenoj recenici (kaze se "armiJu"). Isto tako nema problema ni sa logikom, pa kad moze nekih sto hiljada Bosnjaka u RS-u da placa kroz poreze administraciju koja im radi o glavi vise dvadeset godina mogu i "ćetnici" da placaju vojsku Bosne i Hercegovine (koja nije drzavna zajednica kako Divos voli reci vec ukratko drzava). Puno je 300 miliona ali je puno i 630 miliona za policiju koju neki koriste kao da im je cacevina. Puno novca ode i za raznorazne privatne sigurnosne firme koje sve vise lice na paravojske. Znam da je Gordanima i Divosima jedini cilj dalje obesmisljavanje drzave Bosne i Hercegovine, ali na vasu veliku zalost jedan od tri naroda u BiH nema rezervne domovine a nema ni najmanje zelje da ponovi iskustvo "janjeta za klanje" od prije cetvt vijeka. Pa sta kosta da kosta.
Objavljeno:
Kao i uvijek nepismeni Gordan ima GLUPE ideje.Interesantno je da on ne predlaže da se Hrvatska i Srbija kao objektivni i vrlo mogući agresori na Bosnu demilitarizuju.On predlaže cijepanje Bosne u torove što pokazuje da je Gordan ne samo nepismen nego i da su mu razmišljanja na nivou 1. stoljeća nove ere.
Objavljeno:
de azeme bolan pa jel logićno da ti ćetnici plačaju armiu ba..
Objavljeno:
Предлог госп.Милићевића је смислен, има покриће, да је разума озбиљно би се схватио. Али у у овој чемерној и несрећној земљи коју Босном воле звати, од вајкада је мањкало, зато имамо вишак страсти, задртости, и ту разна поган и фукаре дођу на своје. И о овој теми да би расправљали, треба познавати материју. А ови из СДА што умују, не познају је. Сврха ОС никад и нигдје не може бити да ето помажу у мировним мисијама (то може бити један од додатних задатака) и да помажу у случају природних катастрофа (фино је што се ту нашу у случају пожара или поплава, али то није намена ОС), већ ОС, војске, армије од како постоје, постоје из два разлога, 1) одбрана земље, отаџбине и 2) обука регрута или оспособљавање војника за одбрану земље. Други разлог не испуњава, нема обуке војника, први разлог такође не испуњава. Да би штотили државну заједницу БиХ у случају рата (како то ови из СДА протурају) мора постојати доктрина одбране. А ње нема, нити ће је бити, а реално и све боли џон за неком тамо доктрином одбране. Што ће рећи даОС БиХ постоје форме ради. И за нешто што постоји форме ради, грађани БиХ, из сва 3 корпуса, издвајају 300+ мил.КМ годишње. Много брате, велика пара је то. На жалост, задојеном светином је лако манипулисати, бошњачки лидери ће ту протуритуи причу како ето Бошњаци имају рђаво искуство из 1990их (у реду, а што мало не подсете на догађаје 1990-92, тих 18месеци, ко је истрајавао на једностраним потезима, сецесији, ко јегазио вољу других и ко је зарад својих болесних идеја увукао БиХ у ратни хаос), како морају имати неког да их брани, и тако једна прозирна пропаганда. Да, само што то није бошњачка армија, нити јој је ето сврха одбрана бошњачке популације (а и реално то не може, не иде то тако), већ су то ипак ОС БиХ, а да би нешто као бранили, мора постојати како написах, доктрина одбране, које нти има, нити ће је имати. Зато ће ова разумна иницијатва госп.Милићевића пропасти. Можда се спроведе у нека срећнија времена, можда.
Objavljeno:
Treba ukinut vojsku kažu !!! Pa pojačati policiju da štititi one iste koji su postavili svoje ne kompetentne kadrove u ministarstvo odbrane, kao i u sve državne institucije da opstruiraju i rasturaju državu, samo ne rade svoj posao za koji su enormno plaćeni. Nego da mi pojačano policiju i dobro naoružamo da im niko ne može ništa dok se enormno bogate.
Objavljeno:
Vojsku ukinuti a pojačati policijske snage. Uštede bi se mjerile u stotinama milijuna. Te novce ulagati u gospodarstvo i obrazovanje a jedan dio u mirovinski fond da se ove mizerne mirovine malo povećaju. Što znači vojska u BiH? Bilo tko da napadne BiH a mogu je, eventualno, napasti samo susjedi Srbija i Hrvatska, BiH oružane snage bi se istog trena raspale i što je još gore potekla bi ponovo krv između bošnjaka hrvata i srba. Zato je glupo novac bacati u vojsku. Ovo što bošnjaci predlažu i žele je OK i ja razumijem njihovu poziciju. Onda bi rješenje bilo, a njima to ne odgovara, tri entiteta u konfederalnom savezu pa neka svatko odluči hoće li ili ne imati oružane snage i neka ih sam plaća. Dakle, UKINUTI OS BiH...
Objavljeno:
Ima i mnogo drugih instititucija koje nisu opravdale svoje postojanje, Parlamenti, Domovi naroda, Agencije za ovo i ono, ali oci pale na vojsku jer ipak bi se tu moglo ukrasti najvise para.
Objavljeno:
Demilitarizacija samo kada se demilitariziraju komsije I susjedi.
Objavljeno:
Dok se Srbija i Hrvatska naoruzavaju Bosnjake bi da ostave bez naoruzanja.Nikad vise Bosnjak nece biti bez oruzja,A sto ne bi se Srbija i Hrvatska demilitizirale pa neka onda i Bosna.Na kraju sto Srpska komponenta ne istupi iz OS i eto ustede za Majkicevu i RS.
Objavljeno:
Sjajan prijedlog koji treba proširiti na sve i zajedničke i entitetske institucije koje ne opravdavaju svoju svrhu i tako ćemo namaknuti novac za mnoge dobre stvari i nećemo dizati kredite sa ogromnim kamatama. Na političarima je da se urazume, kome je do rata i ratovanja više, Amerika nikad neće više dozvoliti rat u svojoj sferi interesa.
Objavljeno:
Treba stvarno smatrati Bosnjake budalama pa ih ubijedjivati da je preskupo 300 miliona KM za vojsku, dok Srbija recimo daje 480 miliona eura godisnje za svoju vojsku. Sad bi mi trebali biti jedine budale na Balkanu pa da kazemo da nam nije potrebna vojska i to nakon nedavnog iskustva nenaoruzanog naroda u ratu protiv organizovanih vojnih formacija. Mislim da ce se morati traziti ustede na nekim drugim stavkama.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.