STOLJETNI REKORD Formirao se novi uragan nad Atlantikom: Temperature će biti više, Ophelia prijeti Evropi

Vrijeme

STOLJETNI REKORD Formirao se novi uragan nad Atlantikom: Temperature će biti više, Ophelia prijeti Evropi

Piše: Buka

OPHELIA je postala deseti uzastopni uragan koji se ove sezone formirao nad Atlantikom, nakon što je tropska oluja u četvrtak ojačala u uragan prve kategorije, javljaju britanske meteorološke službe.


Ovim je dostignut rekord star cijeli vijek koji se dogodio još tri puta, 1878., 1886. i 1893. godine, navode meteorolozi.

Oni upozoravaju da bi uragan rano sljedeće sedmice mogao doseći zapad Velike Britanije. Očekuje se da će se do utorka približiti irskoj obali.
 
Najgori udari oluje očekuju se u sjevernom i zapadnom dijelu Velike Britanije, a brzina vjetrova bi mogla doseći 130 kilometara na sat. Meteorologinja Weather Channela Hannah Findley je izjavila:
 
"Ophelia bi trebala ostati uragan prve kategorije u nedjelju, kada će proći zapadno od Portugala, i u ponedjeljak krenuti prema Velikoj Britaniji. Dodatno će podići temperature u Evropi, koje će biti od 5 do 7 stepeni više od normalnih".

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.