Napad gore, odbrana dolje: Kada heroji i zločinci ostanu sami

Kolumna

Napad gore, odbrana dolje: Kada heroji i zločinci ostanu sami

Piše: Avdo Avdić

Biznismen Naser Orić ponovo je postao heroj. I zločinac. Ovisno s koje strane zamišljene entitetske linije gledate. A pogledate li, pak, slučaj Orić iz šengen zone, shvatit ćete da ovdje, sa obe strane enitetske linije, žive, manje-više, idioti

Priča nije plod mašte. Negdje u Hagu, iza zidina Sheveningena, Slobodan Milošević proslavljao je rođendan. Onako bratski, na žurku je pozvao Mladena Naletilića Tutu da predstavlja hrvatski narod, i svog starog prijatelja sa Gazimestana Nasera Orića.  

„Napad gore, odbrana dolje“, reći će ufitiljeni Milošević prije nego je službeni fotograf uslikao udarnu postavu balkanskih ratnih zločinaca formiranu u skladu sa popisom iz '91. 

Slobo je stajao u sredini, Tuta je pušio lulu i grlio Slobu, a Naser je, obučen da u prisustvu Miloševića uvijek bude spreman da mu pruži zaštitu, čuvao lijevi bok. I tako je nastala fotografija na kojoj su sve sami „i heroji i zločinci“. 

Skoro dvije decenije kasnije, Slobodana Miloševića više nema među živima. Tuta još uvijek puši lulu i čeka pravomoćnu presudu, a Orić je u odsustvu Miloševića skinuo trenerku, obukao odijelo, pustio bradu i postao biznismen. Službeno, bavi se klanjem kurbana. Za ubistvo troje Srba u selima oko Srebrenice – oslobođen. 

 Biznismen Naser Orić ponovo je postao heroj. I zločinac. Ovisno s koje strane zamišljene entitetske linije gledate. 

A pogledate li, pak, slučaj Orić iz šengen zone, shvatit ćete da ovdje, sa obe strane enitetske linije, žive, manje-više, idioti. Koji  dvadeset godina ne mogu da shvate da „heroji i zločinci“, kada ostanu sami, daleko od očiju javnosti, zajedno love, piju, trguju i kradu još ono malo što je ostalo od nas. 

Pa, zaboga, da li je Naser Orić bošnjački heroj ako skriva sudbinu medicinarke Rade, Srpkinje iz Srebrenice, koju su Orićevi vojnici odveli u smrt dok je ukazivala pomoć ranjenim Bošnjacima? 

Da li je vojvoda Sreten Petrović veliki Srbin i ako svjedocima Srbima prijeti da će ih progutati mrak ako progovore o Orićevim zločinima? 

Da li je taj Naser Orić bio veliki bošnjački heroj kada je uzeo par stotina hiljada maraka da izgradi memorijalni centar žrtvama srebreničkog genocida, pa ga nikad izgradio nije?  

Da li je taj Sreten Petrović borac za srpstvo ako Orićevim partnerima ilegalno prodaje šumu ukradenu od srpske sirotinje u okolini Srebrenice? 

Da li Bakir Izetbegović uistinu vjeruje samom sebi kada kaže da je Orić heroj, a zna kako je i kada je te '95. godine izašao iz Srebrenice?  

Da li je Milorad Dodik uopće čuo za medicinarku Radu čijeg imena nije bilo u optužnici protiv Nasera Orića, iako je Bošnjak Ramo Kadrić kazao javno da su je „ubili naši“? Naravno da nije čuo. Njega ne interesuje Rada niti bilo koja druga srpska žrtva. Njemu je Naser Orić mnogo isplativiji kao „oslobođen“. 

Kao što je i bošnjačkim liderima Naser Orić mnogo upotrebljiviji kao slobodan. 

(zurnal.info)   

 

 

Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
Moj Krusko, po tvom izrazavanju vidim da si intelektualac, ali ne mogu da shvatim da si toliko neupucen ili ne zelis biti upucen o tome sta je Oric radio u ratu. Samo otidji na internet imas gomilu podataka i fotografija o "herojstvu" tog koga tako zdusno branis. Iskasapljeni civili zene i djeca... i nisu samo omrazeni Srbi nego i mnogi Bosnjaci koji su mu zasmetali dok je gospodarii Srebrencom. Ako imas djecu pomisli na preko 100 njih od kojih su neki ubijeni u utrobi majke. A izvori o kojim ti govorim nisu srpski nego svjedocenja iBosnjaka i stranih izvora. A to sto nije osudjen, govori da se parama moze kupiti sve,ali krv nevinih se sa ruku pred Bogom oprati nece...
Objavljeno:
Jajalo i Krusko su potpuno u pravu.Nema se šta dodati ni oduzeti.Sve su rekli jasno i nepobitno.
Objavljeno:
kako ko gospar jajalo.trebinjci ili oni kako ih naziva predsednik boraca g.micunovic nece sigurno.odavno su oni zakopitili sirom evrope i dalje.pojcali i pojacavaju natalitet skandik zemalja u miru i rahatluku pijuci heneken ili tunorg.nadje se nesto i za meze ako nista mesa ima u izobilju.
Objavljeno:
Opet izjednacivanje zrtve i zlocinca. 6uka fura fol neki gradjanski, kosmopolitski, ne nacionalisticki djir a u stvari samo prepakira veliko srbsku politiku i ’alternativnu’ istinu gdje smo eto svi balkanski idioti i mir mir mir niko nije kriv. Istina da je Naser Oric opet oslobodjen svih optuzbi se kombinuje sa nekim rekla kazala izmisljotinjama da se stvori taj delikatni balans gdje sto svi idioti i eto niko nije kriv. Mali problem sa tim je da je to cista izmisljotina. Naser je heroj, dosao je goloruk da brani svoj narod protiv jedne od najjacih vojski u to vrijeme u evropi i za divno cudo nije napravio ni jedan zlocin a pod njegovom komandom su bili borci koji su gledali kako im cetnici ubijaju oceve, bracu, siluju sestre u Visegradu, Foci, Zepi i imali su motivaciju i masu prilika da se svete za to sto im je ucinjeno. Ne citam vas vise. Bez muda ste i ne nudite istinu. Mrs salonski cetnici i kukavice.
Objavljeno:
Nije valjalo ono sto nam je Evropska Unija ponudila jos davne 1990 godine. Sad bi bili na nivou jedne Engleske po svemu sa svim vezama i vezicama koje su ostale od druga Broza bili bi sigurno jedna od bogatijih zemalja evrope a o politickom i drugom uticaju da i ne govorim. Ne, stoka je je htijela svoje torove, svoje kraljevine i banovine. Danas poslije svega stoka krivi Amerikance i Ruse za raspad Juge. Normalno da se yebalo njima za nas kao sto im se Yebe i dan danas. Ne, stoka zeli i dalje da se dijeli i da se kolje i dalje, misli stoka da ce im Rusi Ili Ameri pomoci u njihovim idiotskim ciljevima. Umri stoko nepismena. Bit cemo robovi cijeli zivot za narednih sto gdina samo zbog gluposti svoje.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.