KRV PO ZIDOVIMA, LEŠEVI I MASOVNE GROBNICE: Logor kod Sarajeva još uvijek radi, zločinci bez kazne
zurnal.info

Užas

KRV PO ZIDOVIMA, LEŠEVI I MASOVNE GROBNICE: Logor kod Sarajeva još uvijek radi, zločinci bez kazne

Piše: Milovan Matić

Hladne i prljave prostorije. Izmet na svakom koraku. Krv po zidovima, na podu. I na kraju, leševi, desetine leševa.

Ovako izgleda jedini logor Sarajeva. Prača. Mjesto u kojem su još uvijek, u 21. vijeku, masovna smaknuća normalna stvar. Mjesto od kojeg se svakom čovjeku smuči, okrene želudac naglavačke.

 

Zatočeništvo, izgladnjivanje, mučenje i naposljetku ubistva. Sve se ovo godinama radilo u tajnosti u jedinom koncentracionom logoru u BiH, samo 40-tak kilometara od Sarajeva.

 

Danas brutalna smaknuća i način na koji se ophodi prema živim bićima u ovom logoru više niko i ne krije. Nije ih briga. Patrole svakodnevno vrše ophodnju ulicama glavnog grada, te bez imalo samilosti otimaju svakog ko se uklapa u njihovu definiciju nepoželjnog žitelja Sarajeva. I to na najbrutalniji način, ostavljajući iza sebe krvave ulice i rasplakane građane, koji više ne mogu da gledaju svakodnevne zločine.

 

Pogledajte kako to izgleda:

Poslije hvatanja, ova živa bića, napušteni psi Sarajeva, završavaju na trenutno najozloglašenijem mjestu u državi. Azilu Prača. A nakon toga, završava se i njihov život. Zadavljeni žicom, slomljene čeljusti, razbijene glave... ubice ne biraju sredstva. Šalju ih u smrt kao na traci.

Samo u prošloj godini je, prema nezvaničnim podacima, oko 2.000 pasa završilo u ovom azilu. Danas ih je tamo oko 300. Niko ne zna gdje su ostali. Jednostavno im se gubi svaki trag. 

Neki od volontera kažu da  se mrtvi psi ubacuju u zamrzivač za hranu, što potvrđuju i pojedine fotografije, a nakon toga se zakopavaju u jame i grobnice okolnih šuma. 


Logor, tako ovu ustanovu, azil, do skoro sakrivenu od očiju javnosti nazivaju mnogobrojni volonteri, ali i ljubitelji životinja koji se bore da spase ova nedužna bića.

"Azil u Prači nije azil, to je KONCENTRACIONI LOGOR. Masovna grobnica živih božijih bića, koja su do jučer bila sinonim najvećeg prijatelja čovjeka. Bića uz koje smo odrasli i koji su oduvijek živjeli pored nas. Bića koje smo osudili na smrt. Postali smo ubice svega oko sebe. Postali smo ono što nikada nismo bili. Postali smo robovi vlasti u koju slijepo vjerujemo. Postali smo neprepoznatljivi samim sebi. Dopustili smo da nas svim obmanjuju i pored očiju vidimo lijepe slike naše tamne strane." Ovako je svoj doživljaj azila u Prači opisao jedan čitatelj Buke. 

Aktivisti napominju da postoji osnovana  sumnja da je zanemarivanje, zlostavljanje i ubijanje ogromnog broja životinja posljedica želje za protivpravnim sticanjem materijalne koristi i bogaćenja, kroz zloupotrebu  i nenamjensko trošenje budžetskih i ostalih  sredstava (donacija) namjenjenih prihvatilištu. Za sad još uvijek nema zvaničnih informacija da li je to tako iako sve upućuje na takav scenario.

Inače, BUKA je i ranije pisala, kao jedan od rijetkih medija o onome šta se dešava u Prači i prenosila svjedočenja volontera. Jedna od aktivistkinja nam je rekla da su dobili informaciju da se psi odvoze na nepoznata mjesta gdje se završava njihov život, ali te tvrdnje još nisu uspjeli dokumentovati.

Ipak, u Sarajevu je ova priča dobila na značaju tek prije nekoliko dana kada su volonteri na Svjestki dan zaštite životinja otkrili novi masakr u ovom azilu.

"4. oktobra nas šest je došlo i vidjeli smo da su boksovi prazni. Pasa nije bilo, samo je ostala krv. Radnici su nam priznali da su psi odvedeni. U policiji smo saznali da su dva kombija došla pokupila pse i da im se nakon toga gubi svaki trag", ispričao je Fahrudin Bravo Caki. 

Kao po običaju, od odgovornih samo prazne riječi i bez konkretnih poteza i odgovora. Iz MUP-a Bosanskopodrinjskog kantona kažu da su četvrtog oktobra zaprimili prijavu o nestanku pasa od strane aktivista i da je o svemu upoznat glavni kantonalni tužilac Goražda Mirsad Bilajac, te da su naložene  ostale istražne radnje. Naravno, do danas te radnje nisu urodile plodom, a dok oni vode svoje istrage iz azila volonterima prijete metkom, a ni novinari nisu pošteđeni. 

Sa druge strane, direktor kantonalne Veterinarske stanice Sarajevo Almir Džanković u razgovoru za Žurnal kaže da je na godišnjem odmoru ali da je zbog čitavog slučaja anagažovao i advokata.

"Ja ne mogu niti jednom veterinaru narediti ili zabraniti bilo koji zahvat iz oblasti veterinarske struke, pa ni eutanaziju. To je isključivo u nadležnosti veterinara - kaže Džanković dodajući da će „pokrenuti postupak da se utvrdi šta je istina i šta leži iza čitavog incidenta.“

Ipak, ovo nije incident, a masovna smaknuća na brutalan način, izgladnjivanje i mučenje životinja u azilu Prača se dešava godinama. Na to je i ranije upozoravao Bravo, ali niko se zbog toga nije ni počešao.

"Stanje je alarmantno. Fotografirali smo tzv. hladnu komoru u kojoj bi, po pravilima, trebali biti pohranjeni lijekovi i hrana za pse. Fotografirali smo ubuđalu hranu, hranu kojoj je odavno istekao rok, neispravne vakcine i lijekove koje psima više štete nego što koriste. Drugi problem je činjenica da pasa ima više oko azila nego u azilu, pa su često na meti seljana. Nisam vidio, ali su mi rekli da u neposrednoj blizini azila ima na stotine leševa pasa koji mogu zagaditi vodu koju pijemo", rekao je Bravo. 

Povodom lošeg stanja u ovom azilu sredinom godine je pokrenuta i online peticija u čijem opisu se između ostalog navodi:

"U azilu i oko azila se nalaze četiri masovne grobnice ( bez dozvole i nepropisnim ukopavanjem pasa) i u svakoj od njih se po informacijama radnika nalazi od 30 do 170 leševa pasa, kao i pojedinačne manje  grobnice od 1 do 5 pasa po šumi od Prače prema Goraždu. Psi su bacani u rupe pored rijeke i ne možemo zamisliti o kojoj količini pasa se radi, na koji način su psi umirali i kakve će biti posljedice ovo nepropisno ukopavanje imati za vodu i okoliš."

Pitanje je hoće li iko iz vrha vlasti i nadležnih institucija za ovakvo stanje, za ovakav nehuman odnos prema životinjama nakon svega učiniti nešto da se ova priča privede kraju. Da se napokon prikaže istina, da se kazne odgovorni. 

 

Jer, na posljetku, ovo nije još jedna priča neumornih volontera i aktivista koji traže pravdu za životinje. Ovo je masakr za koji neko dobija ogroman novac, a koji se dešava u našem komšiluku. I zato ovom nehumanom kriminalu moramo svi zajedno stati u kraj, bez obzira voljeli pse ili ne. Ovdje se radi o zločinu koji mora prestati, zločinu nad životom, na najokrutniji način.

Prvi korak možemo napraviti na protestima 11.11.2017. koji će se održati, kako u Sarajevu tako i u mnogim gradovima BiH i regiona. Recite NE logorima i korupciji. 

 

 

 

Komentari na tekst (12)
sem
Objavljeno:
Za ljubitelje krava: krava pisa i sere tamo gdje spava, pas nikada -pas ce ici u smrt za vlasnika a krava cete rado nabosti ako joj zasmetas-pas iskreno zali vlasnika, cita njegove osjecaje,raduje se svaki put kad te vidi kao da je prvi, krava te ignorise kao da te nema-pas je jako slican covjeku,boluje od istih bolesti kao covjek,korisiti iste ljekove,pronalazi zatrpane,lopove,otkriva drogu,vodi slijepe,veseli autisticne,stare,cuva, brani, moze da razumije i do 200 rijeci/komandi.....mogao bih ovako do sutra. Porediti domace zivotinje i najveceg covjekovog prijatelja je infantilno.
Objavljeno:
ajde ti nama reci na temelju cega si zakljucila da nemamo nista protiv klaonica?
Objavljeno:
Bravo Tea! Hajdemo klati krave da hranimo kućne ljubimce, trpajmo ptice u kaveze itd. Gomila licemjera!
Objavljeno:
Jezivo,pa humani9je ih je humano eutanazirati ,nego izgladnjivati ,muciti i onda ubiti -TO MOGU SAM MONSTRUMI !
Tea
Objavljeno:
Ne znam zasto se oko ovoga radi tolika drama i halabuka i osuduju ljudi ovakvi ljdui onakvi.... A sta s klaonicama?? To niko nece rec da smo ubojice??? Ako je krava je ok ali pse ako se ubija ajme... dvolicnost ljudska mi nece nikad biti jasna!!!! To sto jos veci broj zivotinja pati od ljudske nemilosrdnosti nikom nista, svi sute
Objavljeno:
Ovaj azil je u stvari direktna posljedica djelovanja udruženja za zaštitu jer država pokušava da im se dodvori azilima za koje nema novac i naravno idioti na kraju urade nešto "na pola" i evo kako to izgleda. Nisam u pravu?
Objavljeno:
Pas me dva puta ujeo. Jednom me još napao čopor i odbranio sam se a drugi put opet čopor dok sam bio s djevojkom. Poučen iskustvom nisam čekao da nas okruže nego sam uvidio ko je alfa u čoporu i krenuo na njega i nabio ga nogom u glavu najjače što sam mogao i povukli su se momentalno. E a prepalo me što sam jednom prilikom bio odjeljen bodljikavom žicom od djeteta kojeg je čopor satjerao u kut i napao, trebali ste čuti to dijete. Na sreću zbog moje vike zastali su a dijete je otrčalo kući. Ima li neko da me osudi što nabih onog predvodnika? Surovost ne podržavam ali ni toleranciju čopora izgladnjelih pasa po gradovima! Dakle uspavati ih odmah na humaniji način a vi što podržavate njihovo lutanje po ulicama bulaznite gluposti, iliti što bi Cartman rekao "bunch of god damn hippies"! By the way, udruženja za zaštitu kradu novac i tačka! Otuda tolika buka jer ne vidim nikakvu konkretnu posljedicu njihovih aktivnosti, kradu lovu od stranaca a sve se svodi na par konzervi hrane! Znam kako djeluju, nije bitno kako! Mati mila koliko lelemudana u ovoj zemlji!
Objavljeno:
Da li u Sarajevu ima veterinara koji vole životinje?Da ima, oni bi, bar jednom u 3 meseca išli volonterski u azil i pregledali i lečili te pse.Da ima ne bi sterilisali vlasničke pse od sredstava za projekat obezbedjenih za ulične pse.Da ima, objasnili bi ljudima da čovekovo zversko ponašanje proizvodi agresivnost.Gledala sam momka koji iz čista mira šutira psa koji je mirno dremao na travi kraj trotoara, a onda se smeje.Bojte se takvih jer su oni psihopate.
Objavljeno:
Ovo je strašno i nehumano. U civilizovanom svijetu se to radi injkcijom (eutanazija). Činjenica je da, svugdje u svijetu, psi iz azila koji ne budu udomljeni budu uspavani ali ovako? Ja jesam za sklanjanje pasa sa ulice, živim u gradu i znam da se djeca ne mogu igrati u parkovima zato što su tu lutalice koje na istom mjestu obavljaju i nuždu te djeca dolaze u dodir sa njihovim fekalijama, onaj ko nije bio napadnut od čopora lutalica živi bajku, ja jesam u više navrata i samo su me vile nosale, to je strašno a svakome se može desiti. Skloniti sa ulice, DA! Eutanazija DA ali na humaniji način. Pa mi smo to radili i sugrađanima a čudimo se što se to radi psima. Takvi smo mi, znam ja nas.......
Objavljeno:
Pročitah samo prvi pasus teksta, jedva dobacih do treće slike i skrolah najbrže što sam mogla. Hoćeš-nećeš, načuješ... Na ovom je prostoru, gdje se istorija prenosi sa leša na leš, društveno prihvatljivo postojanje i logora za životinje. Da se ne zavaravamo, ne može svako biti kapo za životinje! Nikako i nikada ne treba smetnuti sa uma da upravo ti likovi, koji su spremni za bijednu platu "revnosno raditi" u azilu Prača kategorije, predstavljaju idealan prototip za, bude li potrebno, popunjavanje radnog mjesta čuvara konclogora za ljude. Što se mene tiče, nema tu ama baš nikakve suštinske razlike.
Objavljeno:
Ovo je uzas,ovo je da vrišti s od boli i tuge,da ne prestaneš plakati.Ne mogu vjdfovsgi da takvih poremećenih ljudi...zašto, zbog čega, kako mogu??Koji ti moras biti poremećeni um da ovo neduznim stvorenju učiniš? ?Veterinari,gradski oči i ostala bagra bi trebala javno biti lkamenovana nasred Bascarsije!!Prokleti im bio rod i porod!!
Objavljeno:
Ja rekoh Aušvic kako su napisali naslov, sve u svemu po pse to isto dođe
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.