<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Banjaluci održan filmski festival “Uhvati film” posvećen osobama sa invaliditetom

FESTIVAL

Filmski festival “Uhvati film” održan je u petak, 13.oktobra 2017. godine u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u Banjaluci.

16. oktobar 2017, 12:00

Za vrijeme trajanja konkursa za prijem filmova pristiglo je 724 filma iz svih krajeva svijeta: Indije, Irana, Amerike, Španije, Italije i Rusije. Zbog velikog broja filmova žiri je imao zaista težak zadatak da odabere filmove koji će se prikazati na Festivalu.

Zahvaljujući saradnji HO Partner Banja Luka i Kreativno-afirmativne organizacije Parnas iz Novog Sada Filmski festival o osobama sa invaliditetom, koji se u Banjaluci održava od 2011.godine, je postao regionalni festival.


Foto: Tea Jagodić

Ovogodišnji festival je pripemila mlada, ali prespektivna ekipa: Biljana Nedić, Tea Jagodic, Maja Diljkan, Kuzmić Jovan na čelu sa direktoricom Dušica Lipovac, a spremni su da rade na tome da Festival "Uhvati film" bude iz godine u godinu sve bolji.

Festival je svečano otvorila glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić koja je rekla: “popularizovanjem raznih manifestacija, događaja, projekata, aktivnosti promoviše se umjetnost koje stvaraju osobe sa invaliditetom a i njihov aktivizam i rad doprinosi poboljšanju društvenog položaja. Ovaj festival je od kulturnog značaja ne samo za naš grad već i cijeli region.”

Specijalni gosti festivala bila su djeca iz Servis centra “Dajte nam šansu-Zvjezdice”.

Foto: Tea Jagodić


Projekciju je otvorio film “Inner me” Antonia Spana, koji je učestvovao na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Riječ je o filmu koji govori o ženama sa invaliditetom i njihovoj hrabrosti. Na Međunarodnom filmskom festivalu “Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film” dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film, a osvojio je nagradu u Kanu 2016. godine.

Na ovogodišnjem festivalu prikazani su filmovi iz različitih krajeva svijeta koji mijenjaju perspektivu javnosti prema osobama sa invaliditetom. Mnogi od filmova su nagrađivani kako na festivalu u Novom Sadu tako i na međunarodnim filmskim festivalima.



U toku festivala bila je postavljena izložba fotografija „Osobe sa kvalitetom“, te su dodjeljene  plakete i nagrade nagrađenim autorima Arminu Durgutu, Milici Ijačić i Borislavu Zdrinji.

U okviru festivala održana je  debata na temu  „Osobe sa kvalitetom“ a učesnici su bile ličnosti iz oblasti sporta, umjetnosti, filma i novinarstva: Milica Ijačić, Adisa Kišić, Anja Kavić, Maja Isović Dobrijević, Igor Ignjatović i Dajana Tadić.



Portal BUKA dobio je Zahvalnicu kao medij koji podržava Festival, a u ime redakcije plaketu je primila novinarka Maja Isović Dobrijević.