<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Iz privatnog života: Kako su roditelji Kurza u ratu primili izbjeglice iz BiH

Austrija

A danas je protiv izbjeglica

21. decembar 2017, 12:00

Tridesetjednogodišnji konzervativac Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OVP) postao je namlađi kancelar u istoriji Austrije i najmlađi šef neke evropske vlade.

Pobjeda narodne stranke već je proglašena tektonskim pomakom u austrijskoj politici jer se njome prekida višedecenijsko razdoblje koaliranja na vlasti konzervativaca i socijaldemokrata. Kurz je kao ministar vanjskih poslova uspio zaustaviti migrantsku rutu i ograničiti ulazak izbjeglicama u Austriju, ali se izborio i za to da socijalne naknade ne mogu primati oni koji u toj zemlji ne žive najmanje pet godina.

Njegovi tvrdi stavovi o imigrantima donijeli su mu popularnost i među krajnje desnim biračima, a na izbornoj pobijedi čestitala mu je, među ostalima, i uticajna francuska ultradesničarka Marine Le Pen.

Još nakon pobjede na parlamentarnim izborima i najave da će biti novi kancelar Austrije, mediji u Austriji i Njemačkoj su istražili privatni život Sebastiana Kurza.

Kako piše Die Welt,  Kurz dolazi iz jednostavne porodice. Njegova majka bila je učiteljica, a otac tehničar. Kao dijete rastao je u bečkom okrugu Meidling .

Dok je pohađao školu, piše ovaj portal, dijelio je učionicu s mnogim migrantima, kada migranti nisu bili tema kao danas.

"S pitanjima integracija bio sam od ranih doba upoznat", rekao je on u jednom od ranijih intervjua.

Također, objavljena je i zanimljiva informacija o tome da su za vrijeme njegovog djetinjstva njegovi roditelji u svoj dom primili izbjeglice iz BiH.

O njegovoj djevojci, javnost malo zna. Tek je poznato da se zovi Susanne i da su njih dvoje 13 godina u vezi.