<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Amfilohije: Srpkinje su majke čedomorke, više djece pobiju one nego Hitler, Musolini i Broz

Skandalozno

Dio besjede mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija tokom liturgije u Pećkoj patrijjaršiji naišao na osudu velikog dijela javnosti. Iz SPC bez komentara.

18. oktobar 2017, 12:00

U besjedi, Amfilohije je žestoko kritikovao politiku kontrole rađanja, poredeći njene efekte sa zločinima ljudi koji su obilježili fašističke i nacističke režime.

"Srpkinje su postale majke čedomorke", rekao je Mitropolit Amfilohije u liturgiji koju je prije tri dana držao u Pećkoj patrijaršiji. I tu se nije zaustavio:

"One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji. A hoćete da kao narod imamo blagoslov Božji", prenosi N1.

Iako je javnost burno reagovala, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) - tišina.

Iz SPC-a nema zvaničnog komentara o izjavi mitropolita Amfilohija.

Kao i ranijih godina, niko iz crkve se ne upušta u polemiku sa kontroverznim sveštenikom, za koga važi da je jedan od najuticajnijih u Saboru, najvišem tijelu SPC-a, koje je jedino koje bi eventualnu sankciju moglo da izrekne.

A upravo to ćutanje i jeste poruka, tvrdi poznavalac prilika u SPC-u, Miroslav Keveždi.

"Svaki put kad crkva ne reaguje pokazuje da je to njen zvanični stav, a Amfilohije je visoko pozicioniran pa to govori da on iznosi zvanične stavove crkve. To nije iznenađujuće za religiologe jer je to jedan tvrdi desni stav", kaže Keveždi.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji se godišnje uradi blizu 17.000 abortusa, a prema nezvaničnim i do 150.000. Najveći broj žena se na takav korak odluči – iz zdravstvenih ili finansijskih razloga.

Nazivati takve žene ružnim riječima, posebno ako to rade pojedinci visoko pozicionirani u društvu, predstavlja specifičnu uvredu, kaže Zorica Mršević iz Instituta društvenih nauka.

"Malo ko zaista veruje u to i malo ko to sprovodi, ali tako se stiču poeni, dobijaju tapšanja po ramenima, glasovi možda itd. Tako da ja ne mislim da je naše društvo zaista otišlo u jednom konzervativizmu iskrenom, jer verujem da svi oni koji se tako izražavaju u svojim privatnim životima vode jedan moderan život u kome odlučuju na jedan savremen, a ne religioizan način", kaže Mršević.

I to nije prva kontroverzna izjava mitropolita Amfilohija - ne samo kada su u pitanju žene, opšta ljudska prava ili politika - u Crnoj Gori je formiran i predmet protiv njega zbog sumnje u govor mržnje.

Međutim, uprkos brojnim zahtjevima dijela javnosti proteklih godina da crkva i država sankcionišu djelovanje mitropolita Amfliohija, nema informacija da li je ikada bio predmet analize u crkvi ili pravosudnim organima.