<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svakodnevno trpe nasilje jer izgledaju kao muslimani

NASILJE

Nemuslimani koji žive u Britaniji svakodnevno trpe verbalno, fizičko i emotivno zlostavljanje zato jer izgledaju kao muslimani, navodi se u najnovijem istraživanju.

18. oktobar 2017, 12:00

U studiji koja je predstavljena u donjem domu britanskog parlamenta, navodi se da iskustva nemuslimana koji trpe islamofobiju, jer liče na muslimane, ostaju nevidiljiva u zvaničnoj statistici.

Počinioci ovih krivičnih djela biraju mete na osnovu "predrasuda i stereotipa", piše danas The Independentu.

Ispitanici u istraživanju opisali su da im nepoznate osobe ubacuju izmet u poštansko sanduče i da im razbijaju prozore. Drugi su rekli da ih nazivaju teroristima ili da su povezani sa ISIS-om zbog boje kože ili brade.

Neprijateljstva su posebno pojačana u vrijeme održavanja referenduma o izlasku iz EU i nakon terorističkih napada.

"Iako se radi o zamjeni identiteta, napadi podstaknuti islamofobijom ne bi trebalo da se uopšte dešavaju", rekao je jedan od autora istraživanja Amran Auvan, profesor kriminologije na Univerzitetu u Birmingemu.

Istraživači su intervjuisali oko 20 nemuslimanskih mušakaraca starosti između 19 i 59 godina, azijskog porijekla, crne i bijele boje kože. Među njima su bili Siki, hrišćani i hindusi, kao i ateisti.

Krivična djela isnpirisana mržnjom povećana su za oko trećinu u Britaniji u proteklih godinu dana, a policija bilježi ogroman porast u vrijeme referenduma o članstvu u EU i nakon terorističkih napada.