<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dom naroda: Saslušan Igor Crnadak

IGOR CRNADAK

Privremena istražna komisija Doma naroda o pribavljanju informacija o vanjskopolitičkom statusu BiH saslušala je danas ministra vanjskih poslova BIH Igora Crnadka.

18. oktobar 2017, 12:00

Predsjedatelj Komisije Bariša Čolak rekao je da će Komisija sačiniti Zapisnik i Informaciju kojom će upoznati Dom naroda o prikupljenim informacijama.

Na sastanku je istaknuto da je ministar Crnadak uspio da predstavlja stav zemlje u duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Članove komisije je zanimalo kako funkcionira Ministarstvo i kako se imenuju ambasadori, kao i posljednja situacija u vezi s otvaranjem pisama.

Ministar Crnadak je istaknuo da je pri kraju pisanje prijedloga Zakona o vanjskim poslovima i Strategije o vanjskoj politici, te da bi taj posao zrebao biti završen do iduće sjednice Predsjedništva BiH 14. novembra.

Crnadak je ukazao da je ostalo jos šest dana da odluči da li će uložiti žalbu na odluku Disciplinske komisije kojom je ambasadorica Čolaković oslobođena odgovornosti za navodno otvaranje pisama. Ministar je rekao da nije donio tu odluku ali da bi ovaj slučaj mogao biti opasan presedan.

Inicijator formiranja Komisije je Mario Karamatić koji je nakon sjednice rekao da je ministar imao nekoliko spornih izjava. Povod za sašlusanje je, između ostalog, i činjenica da se Crnadak samo jednom pojavio na sjednici Doma naroda. Crnadak je odsustvo pravdao čestim službenim putovanjima.

N1