<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Džordž Sonders dobio Bukerovu nagradu

KNJIŽEVNOST

Američki pisac Džordž Sonders osvojio je ovogodišnju Bukerovu nagradu za roman "Lincoln in the Bardo", i tako postao drugi Amerikanac kome je dodijeljena, prenio je BBC.

18. oktobar 2017, 12:00

Knjiga govori o žalosti Abrahama Linkolna poslije smrti sina i odlascima na njegov grob.

"Lincoln in the Bardo", prvi Sondersov roman, dešava se tokom jedne noći na groblju.

Članovi žirija su pohvalili roman kao "potpuno originalan" i "duboko potresan". Nagradu je uručila vojvotkinja od Kornvola Kamila.

"Hvala vam za ovu veliku čast koje ću, nadam se, nastaviti da budem vrijedan kroz ostale moje radove do kraja mog života", izjavio je Sonders prilikom primanja nagrade.

Sonders je za BBC rekao da je ideju za roman imao 20 godina prije nego što ju je napisao.

"Moje priče su pomalo mračne, cinične i naučnofantastične, i nisam pronalazio način da pristupm ozbiljnom materijalu. Pokušao sam par puta i nije uspijevalo pa samo pomislio 'ili nemoj to uopšte da radiš ili sačekaj da proživiš dovoljno da bi uradio kako treba'", naveo je autor.

Džordž Sonders je do sada bio najpoznatiji po kratkim pričama, za koje je dobio više raznih nagrada.

U konkurenciji za Bukerovu nagradu su bili još britanske autorke Ali Smit i Fiona Mozli, Amerikanci Pol Oster i Emili Fridland i britansko-pakistanski pisac Mohsin Hamid.

Nagrada se dodjeljuje za najbolja djela pisana na engleskom jeziku.