ON JE NOVI BERLUSKONI: Pobjeda reality show političara u zemlji baršunaste revolucije

Izbori u Češkoj

ON JE NOVI BERLUSKONI: Pobjeda reality show političara u zemlji baršunaste revolucije

Piše: Elvir Padalović

Tradicionalne stranke, poput čeških socijaldemokrata (ČSSD ) te Građanske demokratske partije (ODS ) će najvjerovatnije doživjeti debakl na predstojećim izborima u toj zemlji 20. i 21. oktobra.

Ankete daju prednost populističkim partijama poput pokreta "ANO", drugog najbogatijeg čovjeka u toj zemlji Andreja Babiša, koji ubjedljivo vodi.

Nedavno istraživanje javnog mnijenja instituta CVVM Babiševom centrističkom pokretu ANO daje najmanje 30,9 posto glasova, što je za osam posto više ego što imaju češki socijaldemokrati (ČSSD) i desni ODS zajedno!

Četvrti po redu su tradicionalno Komunisti (KSČM) sa oko 11 posto, te Hrišćanski demokrati sa oko 6 a u češki Parlament mogle bi ući i dvije izrazito atipične političke partije - SPD Tomija Okamure te češki Pirati.

Andrej Babiš, predsjednik pokreta ANO i najizgledniji novi češki premijer tipičan je primjer populističkog "modernog" političara. Kontroliše dva velika dnevna lista u ČR te privatnu radio stanicu, bogat je, ljudi ga žele slušati.

Jaše na talasu ogromnog nezadovoljstva čeških građana prema velikim političkim partijama. Babiš se protivi otvaranju EU granica, protivi se uvođenju EURA, i to je nešto što češki birači vole također čuti.  

Relativno uspješno se brani optužbama za navodnu prevaru s evropskim fondovima korištenim za njegovu ultramodernu farmu južno od Praga koja obuhvaća i hotelski kompleks "Rodino gnijezdo".

Njegova glavna deviza je "meni novci ne trebaju, ja sam tu samo zbog vas"


Izbori i populizam


Po svim predizbornim analizama, prosječan češki građanin ogorčen je na standardne političke partije i želi birati nekog drugačijeg, pa makar on bio populista ili optuženi za finansijske afere.

Političke poruke koje nudi Babiš veoma su jednostavne i prijemčive svakom biraču za razliku od tehnokratskih i često nejasnih poruka koje šalju ČSSD ili ODS. To je glavno obrazloženje uspjeha Andreja Babiša - usmjeravanje na birača koji je bijesan i želi glasati PROTIV.

I možemo beskonačno mnogo sami sebe lagati kako su tradicionalisti zaokupirani ozbiljnim temama, koje su često veoma komplikovane pa ni sami ne znaju kako se njima baviti, činjenica ostaje da su populisti mnogo jasniji. I uspješniji.

 

 

 
Iako bez konkretnih planova, bez konkretne ideje, Babiševa politika, koju brojni komentatori nazivaju "berluskonijevskom", često na granici dobrog ukusa, kotira jako dobro.

Njegov Pokret "ANO" se bazira na protestnoj glasačkoj bazi, baš kao i glasačka baza partije čeških Pirata, koji bi također mogli preći izborni prag od 5 posto.

Na kraju ovog spektra, ostaje poprilično opskurna partija Slobode i izravne demokratije (SPD) češko-japanskog biznismena Tomija Okamure, koji po uzoru na realiti zvijezde nastupa u medijima, sa zapaljivom i uvredljivom retorikom, nepoštujući pritom nikakva pravila ustaljenog političkog ponašanja, poput respektovanja političkih protivnika, niti korištenjem činjenica u političkim debatama (neka paralela sa domaćim političarima? ).

Okamura je poznat i po zajedljivim govorima protiv migranata a poznati su njegovi antiislamski stavovi. Njegov nastup prepun je emocija sa veoma malo argumenata i kao takav idealan je za izbor u Parlament. Moguće je čak da se njegova partija proglasi za faktičkog pobjednika ovogodišnjih parlamenatarnih izbora.

Dakako, kada bismo gledali čisto formalno, ove partije unose dašak svježine u učmali politički ambijent Češke, međutim po mnogo čemu ovo predstavlja veoma problematičan dašak svježine. Pogotovo SPD sa svojim anticivilizacijskim stavovima.

Češka politika se u mnogo čemu promijenila. Kada bismo uporedili češke izbore 2017 i neke prethodne, od prije dvadesetak i kusur godina, teško da bismo mogli naći neke sličnosti.

Havlovski ideali otvorenog društva danas je zamijenila politika straha od drugog, takmičenje u tome ko je veći Trump ili euroskeptik, češki političari danas djeluju poput reality zvijezda, obraćajući se gledaocima na najprimarnijem mogućem jeziku, jeftinim populističkim argumentima, nemogućim obećanjima, korištenjem društvenih mreža i ostalih metoda komunikacije. Udaraju na glasače direktno i brutalno.

Na drugu stranu tradicionalne stranke, ostavši zarobljene u sopstvenoj nesposobnosti odgovoriti na moderne trendove prihvatanja politike kao igre, zaostaju u svim segmentima. Ne koriste društvene mreže ili ih koriste veoma nespretno, nenaviknuti su na jeftine trikove, ni u čemu se ne snalaze baš najbolje, skraćeno rečeno.

Povrh svega, sve tri tradicionalne partije obilježene su brojnim finansijskim i skandalima, i korupcionaškim aferama, pa je veoma teško uvjeriti glasače da ovaj put neće biti isti kao prošlih godina i da su se PROMIJENILI.

ODS, Češke socijaldemokrate i Komunističku partiju sa pravom možemo nazvati dinosaurima češke političke scene i kao takvi osuđeni su na svoju tradicionalnu glasačku bazu, bez ikakvih ambicija niti mogućnosti da se obrate nekom drugom. Da prekorače preko svojih stranačkih simpatizera, nudivši nešto i onim koji ne žele za njih da glasaju.

Ove političke partije decenijama nisu proizvele niti jednu novu originalnu političku ličnost i to im se obija o glavu. Sama činjenica da je aktuelni Predsjednik Vlade ČR Bohuslav Sobotka umjesto sebe na prvo mjesto na kanidatskoj listi stavio aktuelnog češkog ministra vanjskih poslova Lubomira Zaoralka govori dovoljno u prilog tome, da ni oni sami sebi više ne vjeruju.

Tradicionalna politika u Češkoj gubi bitke svakodnevno a ovim izborima će izgubiti i rat.

Petr Malach, savjetnik aktuelnog predsjednika Vlade Češke Republike kaže za BUKU da češka politika nije bila spreman za ulazak milijardera i oligarha, što je uticalo na ove promjene. Slično kao Trump u Americi.

"Kada je multimilijarder Andrej Babiš ušao u politiku, njegove prve riječi bile su - meni politika ne služi za bogaćenje, i svi kradu. Njegov je PR odličan. On ljudima govori ono što oni žele da čuju." kaže Malach za BUKU.  

"On priča sa ljudima, ide među njih, i viče na sve što mu nije po volji. Vrijeme će pokazati je li doba rili loš političar, a sve upravo zbog mahinacija sa akcijama "Rodino gnijezdo" kaže za BUKU Malach. 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Izgleda kao poštenjačina.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.