<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Penzioneri izlaze na ulicu: Došlo nam je “do grla”!

Protest

Penzioneri u Federaciji BiH /FBiH/ kažu da će u srijedu, 25. oktobra, doći na proteste ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu “makar i puzeći”, jer im je, kako kažu, došlo “do grla”.

20. oktobar 2017, 12:00

 Penzioneri su odlučili da na Dan penzionera /25. oktobar/ izađu na proteste da bi ukazali na loš status najstarije populacije.

Predsjednik Udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa rekao je za “Nezavisne novine” da je dolazak organizovan i ograničen, kako ne bi bilo blokada. Očekuju da će biti između 12.000 i 15.000 penzionera iz svih krajeva FBiH.

Udruženja penzionera zatražila su od Vlade FBiH povećanje penzija, ali i pored obećanja, novog prijedloga zakona o PIO još nema, a iz Udruženja tvrde da je “zapeo” u resornom ministarstvu.

Parlamentarci zavisno iz kojeg bloka dolaze, vladajućeg ili opozicionog, imaju različito mišljenje u vezi s protestima.

Šef Kluba SDA u Predstavničkom domu FBiH Tako Ismet Osmanović smatra da bi rukovodstvo Udruženja trebalo da nastave pregovore s Vladom, a ne da izlaze na proteste.

“Vjerujem da ima volje da se ispune zahtjevi penzionera, ali ne znam kolike su mogućnosti. Ne bi smjeli narušiti stabilnost Penzionog fonda”, kaže Osmanović.

S druge strane, šef Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu FBiH Elvir Karajbić ističe da “Vlada vara penzionere već tri godine i da nema povećanja penzija”.

Prema njegovom mišljenju, sporan je i novi zakon, jer je on, kako ističe, nepovoljan za penzionere i otvara mogućnost ne povećanja, nego i smanjenja penzija ukoliko se fond ne bude punio dovoljno.

Penzioneri ističu da ne mogu više da žive u bijedi i neimaštini, te da bez pomoći djece, ukoliko rade, ne bi mogli sastavljati kraj s krajem, pišu “Nezavisne novine”.