<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prelijepa JESEN kroz fotografije Banjalučanina Andreja Jovandića: Priroda svakodnevna inspiracija

FOTO PRIČA

Andrejeva kreativnost dolazi do izražaja u prelijepim fotografijama kojima dočarava prirodu oko nas.

22. oktobar 2017, 12:00

Andrej Jovandić je profesor filozofije i sociologije iz Banjaluke, strastveni čitalac, diskleksičar i osnivač je Udruženja disleksičara “Ja”. Andrej je zaljubljenik u umjetnosti, a bavi se pravljenjem malih sklupturica. Njegova kreativnost dolazi do izražaja i u prelijepim fotografijama kojima dočarava prirodu oko nas.

Andrej kaže da se za fotografiju zainteresovao već u desetoj godini, ali su ga u to vrijeme ratne okolnosti zaustavile u tome. Želja za bavljenjem fotografijom nikad nije potisnuta, a proteklih nekoliko godina nastoji da razvija svoju kreativnost na ovom polju.

Andrej svoje footgrafije uglavnom snima na popularnom izletišu u Banjaluci, na Šehitlucima gdje skoro svakodnevno ide u šetnju.

“Vemo me zanima svjetlost i uglovi  prelamanja svjelosti, interakcija svjelosti i motiva fotografisanja jer mogu sagledati motiv  iz mnogo prespektiva”, kaže za BUKU Andrej Jovandić.

Vjerovali ili ne sve fotografije koje radi Andrej nastale su fotoaparatom mobilnog telefona. Kroz njegove fotografije zaista možemo uživati u svim godišnjim dobima, a Andrej kaže da ga jesen posebno motiviše.

“Volim jesen zbog bogatstva boja, motiva u prizorima, i najave zime crno bijelih kontrasta i prolaznosti  vremena”, priča on.

U današnje vrijeme ljudi su se usjedili ispred računara i TV ekrana, teško se dižu sa kauča da bi se bavili nekom vrstom rekreacije. Andrej kaže da bi kroz medij, sistem obrazovanja i zdravstva permanentno trebalo podizati svijest o važnosti fizičkih aktivnosti, boravka u prirodi i očuvanja prirodnih bogatstva.

Andrej na kraju kaže da je jako dobro što se nizom aktivnosti neformalne grupe gađana koja se svojim aktivnostima bori da Šehitluci ostanu rekreativna zona, svjest o važnosti Šehitluka i Trešnjika za banjalučane i posjetioce Banjaluci  podigla.

“Smatram da svi trebamo koristiti sve mogućnosti koje nam pružaju Šehitluci”, kaže na kraju Andrej Jovandić.On svojim fotografijama svakodnevno pokazuje prelijepu I bogatu prirodu ovog mjesta.

Uživajte!