<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako je Dodik htio hapsiti šeficu OHR-a u Banjaluci

Politika

Dan nakon što je vladajuća većina u narodnoj skupštini RS proglasila vojnu neutralnost te usvojila niz Zakona bez prisustva opozicije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako mu je te noći jedna osoba posebno zasmetala.

20. oktobar 2017, 12:00

On je u Modriči izjavio da je šef Regionalne kancelarije OHR-a u Banjaluci cijelu noć bila u Skupštini podržavajući opoziciju.

“U jednom trenutku veoma teško sam odolio iskušenju da ne dam nalog da je uhapse. Ona tamo podstiče one iz opozicije da ruše parlament i ostale institucije. Dođe ovdje u našu zemlju i ona to radi, dođe ovdje u Banjaluku gdje mi imamo parlament i ona to radi. Zamislite vi tu drskost, dosta više tih stranaca”, istakao je Dodik.



Dodik pri tome nije objasnio kakvo je zakonsko uporište u ovakvoj izjavi te prema kojim to nadležnostima on ima pravo da uradi tako nešto. Pogotovo jer se radi o osobi sa diplomatskim statusom.


Iz Kancelarije Visokog predstvnika su demantovali prisustvo Marijane Berec u prostorijama Narodne skupštine RS prije, tokom ili nakon nakon sjednice održane 17. oktobra s tim da je "standardna praksa, u skladu s mandatom kancelarije visokog predstavnika, da službenici OHR-a redovno prate sjednice parlamentarnih tijela širom BiH, uključujući i sjednice Narodne skupštine RS, kao što to čine i predstavnici drugih diplomatskih institucija.

"U Aneksu 10 se također kaže da profesionalni članovi osoblja Ureda visokog predstavnika imaju iste povlastice i imunitet koji uživaju i diplomatski predstavnici i njihove porodice prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. Bečka konvencija (član 29.) također kaže da je ličnost diplomatskog agenta neprikosnovena. On/ona ne može biti podvrgnut nikakvoj vrsti hapšenja ili pritvora. Država u kojoj je akreditovan tretira ga s dužnim poštovanjem i preuzima sve razumne mjere da spriječi svaki napad na njegovu ličnost, slobodu ili dostojanstvo. U svakom slučaju, predsjednik Republike Srpske nema pravo da izda nalog za bilo čije hapšenje" izjavio je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.


Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas je u Banjaluci izjavio kako je to još jedna neviđena glupost i  budalaština, koju Milorad Dodik izjavljuje i provaljuje svaki dan.

"Koga on da hapsi? Kome on da izdaje naređenje? Ko je on? Ko smo mi u odnosu na njega? Jesmo mi podanici? Druga stvar kakvog on ima ministra i policiju, kojoj on može pružiti prst i reći hapsi ovog ili onog. U kakvoj državi i društvu mi živimo? On želi da svojim kažiprstom odlučuje o sudbinama pojedinaca u ovoj državi. Pa kad je on u stanju da takve stvari izjavi prema jednoj osobi koje je u statusu diplomatskog imuniteta a možemo o njoj misliti šta hoćemo, i u skladu sa međunarodnom konvencijom koja joj daje imunitet, pa šta smo mi, ova obična raja?" Kazao je Mektić.  


"Pa on će sutra reći pucaj u ovog. Klečaćemo ko one žrtve u Siriji i Iraku pred ISIL-om. To je nenormalno. To nije bilo ni u doba inkvizicije, ni u doba barbarstva. A druga stvar što je on to sve spinovao, što ona nije bila sa opozicijom. Pa kakve veze ima OHR sa opozicijom? Po čemu je OHR bitan osim da izdaju neka saopštenja i slično" dodaje on.

"Bitno je", kaže Mektić, "da se napravi spin da je bila sa opozicijom. Šta ona znači opoziciji, čime ona može pomoći opoziciji" pita se.


Lider NDP-a Dragan Čavić, odgovarajući na pitanje novinara BUKE u vezi sa Dodikovom izjavom kaže da je Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima jasan u tom pogledu koji precizno definišu ko može izdati nalog za hapšenje.

"Nalog za hapšenje ne može izdati nijedan pojedinac, čak ni Predsjednik Republike, ni Predsjednik skupštine, niti Predsjednica Vlade niti ministar unutrašnjih poslova. Uslove da se hapšenje može izvršiti daje nadležna pravosudna institucija a nalog za privođenje do hapšenja može izvršiti nadležna institucija Ministarstva unutrašnjih poslova" izjavio je Čavić za BUKU.


Ali ima jedna druga dimenzija ove kvalifikacije, ističe on.

"Gospodin Dodik, koji se ljuti kada govorimo da postoji apsolutizam, da postoji režim u Republici Srpskoj, je ovim sam potrdio da on postoji, jer samo u apsolutističkim režimima može neko ko nema nikakve nadležnosti da izda takav nalog. To je krajnje neozbiljno a obzirom da je Dodik Predsjednik Republike izabran glasovima građana, ne bi smio da bruka institucije i ne bi smio da iznosi takve kvalfikacije jer za to nema ni po zakonu ni po ustavu ovlašćenja" rekao je lider NDP-a za BUKU.