<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Katalonski predsjednik: Ne prihvaćamo mjere Madrida, žele nas likvidirati! Evo koje je mjere usvojila Španija

Katalonija

KATALONSKI predsjednik obratio se javnosti nakon što je Madrid danas aktivirao članak 155. ustava kojim ukida autonomiju Kataloniji.

22. oktobar 2017, 12:00

Charles Puigdemont kazao je da "neće pristati na mjere Madrida". "Potezi Madrida prema Kataloniji najgori su napad nakon diktature Francisca France. Žele nas likvidirati", dodao je. "Ako su temeljne vrijednosti Europe ugrožene u Kataloniji, biti će ugrožene i u cijeloj Europi", nastavlja katalonski predsjednik.

Obratio se i svim građanima Europe na engleskom jeziku, kazavši da su temeljne vrijednosti Europe ugrožene. Najavio je borbu za "svoje domove i ekonomiju". "Moramo obraniti naše institucije onako kako smo ih uvijek branili, na miran i civiliziran način", kazao je.

"U Kataloniji i Španiji danas je ubijena demokracija. Europo, niste nam pomogli 1936... Molim vas, sada je trenutak!", kazao je u dramatičnom obraćanju Puigdemont.

Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje članka 155. španjolskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije, ali nije naglasio hoće li na njoj doći do proglašenja neovisnosti.

Španska vlada aktivirala je članak 155.

Podsjetimo, Španska vlada aktivirala je danas članak 155. ustava i predložila niz mjera za preuzimanje nadležnosti poslova regionalne vlade Katalonije.

O njima bi u petak trebao glasati gornji dom parlamenta senat u kojem većinu ima vladajuća Narodna stranka desnog centra.

Mjere podržavaju i oporbene stranke Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) i stranka centra Građani.

Članak 155. ustava nikada dosad nije primijenjen otkad je po modelu njemačkog ustava ušao u španski ustav na snazi od 1978. kada je uvedena demokracija u Španiju.

Očekuje se kako će biti izglasan idući petak ako dotad predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont ne odstupi i sazove prijevremene parlamentarne izbore u Kataloniji.

Donosimo detaljan pregled mjera:

OSTAVKA KATALONSKE VLADE

    Španska vlada predlaže micanje predsjednika katalonske vlade (Carlesa Puigdemonta), dopredsjednika vlade i svih savjetnika (ministara) koji čine vladu Katalonije

    Španska vlada će zamijeniti njihova mjesta "organima i administracijom koju izabere ili kreira s tim namjerom". Premijer Mariano Rajoy rekao je na konferenciji za medije u subotu da je "uglavnom ideja da Španska ministarstva preuzmu tu odgovornost tijekom razdoblja trajanja te izvanredne situacije.

KONTROLA PARLAMENTA I IZBORA

    Premijer Rajoy je ovlašten raspustiti katalonski parlament i sazvati prijevremene regionalne izbore u Kataloniji.

    Premijer Rajoy će sazvati izbore u roku od šest mjeseci nakon što u petak primjenu članka 155. odobri Senat španskog parlamenta. Rajoy je u subotu rekao da izbore želi sazvati što prije.

    Katalonski parlament će nastaviti obnašati predstavničku funkciju no pod nadzorom organa kojeg će odrediti Senat španskog parlamenta "kako bi se garantiralo da će poštivati odredbe španjolskog ustava".

    Predsjednica katalonskog parlamenta ne može predložiti kandidata za predsjednika vlade Katalonije, održati raspravu i glasovanje o njegovom izboru. U parlamentu se ne mogu usvojiti "inicijative suprotne španskom ustavu i statusu Katalonije". Ukoliko se to ipak dogodi Španska vlada ima rok od 30 dana da uloži veto i poništi odluku.

KONTROLA ADMINISTRACIJE

    Administracija katalonske vlade ponašat će se u skladu s direktivama organa i administracije koje izabere ili kreira Španska vlada. "Time su obuhvaćeni radnje, rezolucije i ostale odredbe: imenovanja, otpuštanja ili disciplinski pravilnik o osoblju kao i službene publikacije", navela je Španska vlada.