<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Češki Trump, milijarder Andrej Babiš, uvjerljivo pobijedio na izborima: Migrante ću ostaviti pred vratima

Češka

Milijarder Andrej Babiš uvjerljivo je pobijedio na parlamentarnim izborima u Češkoj. Njegov populistički pokret ANO osvojio je 29,6 posto glasova, tri puta više od najbližeg suparnika, oporbenih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3 posto.

22. oktobar 2017, 12:00

63-godišnji Babiš, poduzetnik slovačkog podrijetla, vlasnik je poljoprivredno-prehrambenog diva Agroferta i drugi najbogatiji čovjek u zemlji. Nazivaju ga 'češkim Trumpom'.

Ljetos se, nakon dugogodišnje veze, oženio atraktivnom dizajnericom interijera Monikom, 20 godina mlađom od sebe. 

Babiš je uspio pobijediti unatoč optužbama da je nezakonito primio dva milijuna eura poticaja iz EU-a za svoje poslovno carstvo vrijedno oko četiri milijarde dolara.

U kampanji je najavljivao da će pomesti tradicionalne stranke, potaknuti ulaganja, a migrante ostaviti pred zatvorenim vratima.

Socijaldemokrati, koji su s ANO vodili vladu od 2014., pali su na rekordnih 7,3 posto, najmanje od mirnog razlaza sa Slovačkom 1993.

Drugi protestni pokret, krajnje desna Stranka slobode i izravne demokracije (SPD) na trećem je mjestu s jedanaest posto glasova. Vodi je češko-japanski poslovni čovjek Tomi Okamura, protivnik imigracije i pobornik izlaska iz EU-a.

Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se unatoč privrednom rastu, uravnoteženom budžetu, najnižoj nezaposlenosti u EU-u i najbržem rastu plaća u proteklih deset godina, piše Hina.