<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crna Gora u panici: Epidemija malih boginja izvjesna

CRNA GORA

Nakon prošlonedjeljnih vijesti da je na Kosovu povećan broj oboljelih od malih boginja, crnogorski mediji pišu da je epidemija te bolesti moguća i u Crnoj Gori.

23. oktobar 2017, 12:00

Podgoričke "Vijesti" navode da Crnoj Gori preti realna opasnost od epidemije malih boginja, koja je gotovo izvesna, a nadležni apeluju na sve roditelji koji nisu vakcinisali djecu, posebno rođenu 2014, 2015. i prošle godine, da se jave izabranim pedijatrima.

"S obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju, kao i usljed velikih epidemija u nekim zemljama Evropske unije, a imajući u vidu veoma niske procente vakcinisane djece vakcinom koja štiti od malih boginja (MMR), može se reći da je sitacija prijeteća i da opasnost od epidemijskog javljanja malih boginja (morbila) u našoj zemlji postoji”, kazali su za "Vijesti" iz Instituta za javno zdravlje, na čijem je čelu Boban Mugoša.

"Vijesti" podsjećaju da se Kosovo ovih dana bori sa epidemijom malih boginja. Prema pisanju medija, oboljelo je više od 130 osoba, a preminula je šesnaetomesečna beba. U Makedoniji nije zanemarljiv broj oboljelih, dok je u Rumuniji od morbila preminulo više desetina ljudi.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja, pedijatar Nebojša Kavarić, kazao je "Vijestima" da su se, "nažalost obistinili navodi iz apela institucija crnogorskog zdravstva o mogućnosti pojave epidemije morbila u okruženju, sa početka avgusta".