TOP 20 PROIZVODA: Iznenadiće vas šta BiH najviše uvozi, a šta izvozi

Uvoz-izvoz

TOP 20 PROIZVODA: Iznenadiće vas šta BiH najviše uvozi, a šta izvozi

Piše: T.Čalić

Zanimljiva lista

Nevjerojatan je popis namirnica koje BiH uvozi, ali i izvozi. Ispada da nismo u stanju proizvesti pšenicu, ulje, šećer,  ali zato jesmo bombe, granate, mine, rakete...

Primjetno je i da smo od zemlje koja je donedavno izvozila struju, postali i veliki uvoznik, tako da se danas milionska sredstva izdvajaju za kupovinu električne energije iz inostranstva.

Uvozimo i ugalj a za to smo izdvojili preko 300 miliona KM od početka godine.

Slijedi popis 20 artikala koje prednjače u izvozu, ali i uvozu u prvih devet mjeseci ove godine.


 

Za devet mjeseci izvoz je iznosio 8.334.628.201 KM, dok je uvoz bio za oko 40 posto veći i iznosio je 13.535.599.485 KM

Najznačajniji trgovinski partneri BiH u 2017. godini kada je riječ o uvozu su Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, Mađarska, Turska, Ruska Federacija, SAD,  Poljska i na 12 mjestu Švajcarska.

Kada je riječ o izvozu u tekućoj godini najviše smo izvozili u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Tursku, Crna Goru, Holandiju i Mađarsku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.