<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EVO KAKVA NAS ZAISTA ZIMA ČEKA: Accuwather otkrio gdje će biti jezivo hladno

zima

Ovog ljeta temperature su dostizale ekstremne podioke u termometru, a zima koja nam predstoji bit će blaga. U decembru, januaru i februaru očekuje nas količina padavina koja će biti manja nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

23. oktobar 2017, 12:00

Ljudi koji vole zimu, njoj se najviše raduju zbog snijega, međutim ove godine snježni pokrivači se neće dugo zadržavati, i možemo ih očekivati tek u drugoj polovini zime, tačnije krajem januara i tokom februara, prema najnovijim predviđanjima AccuWeathera.

Decembar

U prvoj polovini mjeseca decembra, maksimalne dnevne temperature će biti u plusu, i očekujte da idu do deset stepeni iznad nule. Uglavnom će vrijeme biti oblačno sa povremenom pojavom kiše, prenosi Avaz.

U drugoj polovini decembra doći će do blagog pada temperature, ali će i dalje maksimalna dnevna temperatura biti iznad nule.

Onima koji se griju na drva, ugalj, struju ili plin, ovakvo vrijeme donijet će uštedu novca, piše hayat.ba

Januar

Prva polovina mjeseca koji označava početak nove godine, biz će uglavnom sunčan, sa dnevnim temperaturama koje će biti iznad nule.

Februar

Najavljene temperature za mjesec koji je inače poznat po hladnoći, neće biti niske, tačnije minimalne temperature će biti oko pet stepeni ispod nule, a maksimalne će biti iznad nule, što je zaista neobično za ovo doba godine.

Zima u sjevernoj i u dijelovima zapadne Evrope bit će obilježena većim stopama padavina, za razliku od Balkana.

Oluje u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj

Zima će na području Velike Britanije, Francuske i Njemačke započeti vrlo oštro - s brojnim olujama, posebno tokom decembra i početkom januara. Olujni vjetrovi i velike količine padavina stvarat će probleme u prometu, a zbog učestalosti oluja moguće su i velike poplave na tim područjima.

"Pripremite se na vrijeme", upozorava stanovnike tih područja AccuWeather.

Kasna zima u srednjoj Evropi

Stanovnici srednje Evrope na pravu će zimu morati čekati sve do iduće godine, odnosno do kraja siječnja. U mjesecima koji dolaze ne očekuje se velika količina snijega niti temperature ispod prosjeka, ali bi zato sam kraj zime, odnosno februar, trebao biti oštar i s većim količinama snijega.

Prava zima samo na Baltiku

Baltičke zemlje, za razliku od ostatka Europe, čeka prava snježna zima s dugim periodima niskih temperatura.

,