<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Male boginje s Kosova stigle u Kragujevac

SRBIJA

Male boginje stigle su sa Kosova, gdje je u nekim mestima zabeležena epidemija malih boginja, u Kragujevac, pišu "Večernje novosti".

24. oktobar 2017, 12:00

Podsjetimo, RTS je nedavno prenio da je u pojedinim opštinama Na Kosovu, među kojima su i one sa srpskim stanovništvom, zabilježen povećan broj oboljelih od morbila, a od te zarazne bolesti čak je umrlo i jedno dijete. Samo u Prištini zabilježeno je oko 100 slučajeva.

Zbog toga su tamošnje zdravstvene i nadležne institucije povećale nadzor građana ali i obuhvat vakcinacije MMR vakcinom.

Na dodatnom oprezu su i nadležni u Srbiji, ali i u Crnoj Gori odakle je u ponedjeljak saopšteno da je epidemija malih boginja u toj zemlji za sada sasvim izvesna, budući na situaciju na Kosovu ali i u okruženju.

Kako pišu "Novosti", male boginje su međutim već stigle sa Kosova u Kragujevac. U Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" laboratorijski je potvrđeno da je osoba iz Kosovske Mitrovice, koja je bila u posjeti Kragujevcu, razvila simptome bolesti.

To je, navodi dalje taj beogradski list, drugi slučaj prenošenja malih boginja s Kosova, otkako je tamo proglašena epidemija.