<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Visoki zvaničnik SAD-a uzdrmao političare u Srbiji:Ne mogu dvije stolice, ko hoće u EU neka ne balansira

Srbija

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu.

24. oktobar 2017, 12:00

On je naveo da te zemlje ne mogu da balansiraju između dvijue strane, i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sjediti na dvije stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Ji na 17. Srpskom ekonomskom samitu koji je počeo u ponedjeljak u beogradskom hotelu Metropol.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara izjavio je da države treba da se opredijele za stranu, ma koliko to bilo teško.

Rekao je da Srbija ima mnogo prijatelja i podrške u SAD, naročito kada su u pitanju eurointegracije.

"Bitno je fokusirati se, jer se mnogo toga dešava u Srbiji i na Balkanu. Važno je fokusirati se na želje građana i na glavne probleme", naveo je Ji.

"Izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jia su svakako dosad najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju" izjavio je  ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin dodavši da su Jiove izjave pritisak i na pravo Srbije da samostalno odlučuje.

"Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, ali sam siguran da će umeti da se izbori sa pritiscima kao što je uvek umeo i do sada", naglasio je Vulin u izjavi dostavljenoj Tanjugu.