<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protestna nota Izraela: Povucite odluku o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću!

Protest

Ambasada Države lzrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine protestnu notu zbog odluke Skupstine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna skola "Dobroševići" preimenuje u Osnovna škola "Mustafa Busuladžić", saopćeno je danas iz Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevu.

24. oktobar 2017, 12:00

Ovu informaciju potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, koje navodi da je notu dalje proslijedilo Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH i Vladi KS.

Ambasada Izraela u ovoj noti ponovno izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice daje većina bosanskih Jevreja ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga "sa kojima se identifikovao gospodin Busuladžić".

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo zajedno sa svojom jevrejskom zajednicom veoma ponosno.

- Jevrejska zajednica, koja postoji u Bosni i Hercegovine preko 450 godina, sastavni je dio kultumog mozaika zemlje. Jevreji su počastvovani što su značajno doprinijeli društvu Bosne i Hercegovine - navodi se, između ostalog, u noti.