<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dragan Bursać: Izrael, najvažniji koalicioni partner Bakira Izetbegovića

Kolumna

Sad kad Bakir ima Izraelce za koalcione partnere može komotno reći da mu jedan Izraelac vrijedi, po pravilu Opštine Centar, kao deset ilidžanskih Arapa.

25. oktobar 2017, 12:00

Za početak, znate li šta je bućka i bućkanje? Ukratko, to je specifična ribolovna tehnika kojom se lovi kralj mirnih rijeka, som. Ribolov bućkanjem počinje tako što se bućkom (nekom vrtsom oveće kutlače) udara po površini vode, proizvodeći specifičan zvuk koji iritira soma i koji onda snažno kreće prema mjestu gde se bućka. Na tom mjestu ga čeka već pripremljen mamac na udici.

Baketova ribarska priča

Pitate se vi, kakve veze ima som, bućka, bućkanje i ostala čudesa alasa sa Bakirom i Izraelom? Ima, ima. Malo strpljenja.

Evo i uloga. Ribolovac je, pogađate Bakir Izetbegović sa pratećom SDA opremom. Bućkanje je predizborna kampanja, a bućka evo, recimo profašistički antisemita iz Drugog svjetskog rata Mustafa Busuladžić. Iskopali su ovu davno zaboravljenu bućku SDA ribari, a sve u cilju pobjede na izborima 2018.

I sad, naivno bi vi pretpostavili kako je som običan puk, koji će se upecati i glasati za SDA i Baktea.

Ono, jeste narod somina, koja navijek isto grize ali u ovoj analogiji slatkovodnoj, som je ni više ni manje nego država Izrael.

Krupna zvijerka nema šta. I tu zvijerku je uspio upecati Bakir, tog kapitalca sa mediterana, koji se polako i tromo približio bućki sa koje je urlikao Busuladžićev lik. Prišao je Izrael sa glavom Tel Aviva, zagledao se i brkovima Haife dodirivao naziv škole. Nervozno je mlatarao repom Jafe, a onda jerusalemski jako zagrizao. Opaa!

«Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola "Dobroševići" preimenuje u Osnovnu školu "Mustafa Busuladžić".

Izraelska ambasada direktno se obratila centralnoj vlasti, odnosno Vijeću ministara BiH, od kojeg traži da obrati posebnu pažnju na nedavnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po "kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti" Mustafi Busuladžiću.», stoji u zvaničnom saopštenju.

Šampanjac u Mehemeda Spahe 14

Ne da nije mala stvar, nego je vrijeme da se šampanjac otvori u ulici Mehmeda Spahe 14, u Sarajevu gdje stoluje SDA.

Još uvijek vam ništa nije jasno?

Vidite o čemu se radi.

Nije SDA, imena fašističkih agitatora sadila po bosanskom džematu što im je drago, nego da bi izbore dobila. Jer nema te glupost koju dobri Bosanac neće oprostiti i zaboraviti Izetbegović-amanet- junior- Bakiru, kad se cionistički Izrael počne miješati u unutrašnje stvari suverene BIH.

Pa onda i zvanični zahtjev Izraela da se ukine naziv OŠ “Mustafa Busuladžić”, treba tumačiti kao poziv za otvaranje gore narečenog šampanjca u centrali.

Jest da je haram, al’ šta je haram spram zagarantovane pobjede na izborima. Jer, kad ovu ribarsku priču bolduje srBski nacionalizam i izraelski cionizam, onda ti uz prstohvat bošnjačkog fašizma i ne treba predizborna kampanja.

Digitalna intifada

Zaboraviće narod hudi i suludu situaciju po kojoj je Bosnu i Hercegovinu babo Alija ostavio u amanet Erdoganu, a Baketu je vjerovao taman toliko da ga je kao kurira postavio kako bi plebsu prenio oporuku. Zaboraviće «glasačko tijelo» kako ga milinom zove arhitekta brade riđe da je isti taj arhitekta ćopavom revizijom okončao jednom za svagda pitanje ratnih zločina i zločinaca na teritoriji Srbije, koji su operisali po BiH...

Nema vode? Ma nema problema, jebeš vodu, jebeš isključivanja neplatiša sa suvog vodovoda, sad kad su stigli zli ćifuti sa golasnske, sinajske i ostalih visoravni, depresija i obala Mediterana, Biblijom opisanih.

Teći će šampanjac, a i druge haram tekućine, sad kad je u predizbornu igru pored standardnog Milorada Dodika i Dragana Čovića ušao jedan teškaš izraelski.

I možda državi Izraelu, sve sa najbližim predstavništvom negdje u Tirani ova protesna nota ne znači ništa, kao što je uostalom i za povijest jedan Busluadžić velika nula, ali narodu u Sarajevu ovo znači SVE.

Ovo je poziv za virtuelnu intifadu, za podsjećanje, kako «nema bitke, nema rata bez Jasera Arafata», za evociranje starih antisemitizama, za ukazivanje na strahote cionizma, za opetovano bratimljenje sa Fatahom, Hamasom i Palestinom, za postrojavanje u dobrovoljne digitalne redove, koji put gore pobrojanih Tel Aviva, Haife, Jafe i ostalih gradova ispaljuju na hiljade suglasnika i samoglasnika koji će ko biva namjesto SKAD-ova letjeti prema Šaronu, Rabinu, Hurionu, prema zlom Knesetu.

I našao se tu komentator vrli, koji je već poredio zločine Izraela prema Palestini, sa onim koji su činili četnici prema Sarajevu. Pa je malo negirao holokaust. Pa je dedukcijom dobacio, kako je onaj Busuladžić najbolje «provalio» ćifute, još prije osam decenija. A, ko poštuje i slavi Busuladžića, ko mu nomene dijeli po zemlji, nego prepoštena i predobra SDA, sa svojim ponajboljim sinom Bakirom.

Fejsbuk mobilizacija put svete zemlje

Ko se još sjeća one zle psine po kojoj Sarajlije vele kako je Bakir loš arhitekta, a na pitanje, kakav je čovjek, u glas se odgovara, kako je bolji kao arhitekta? Ko smije i podići glas sad kad se po Fejsbuku i Tviteru vrši ubrzana mobilizacija za put Svete zemlje?

Ko će se sjećati sitnih propusta u gradu bez vode, sa redukcijama struje u kojem grijanje «samo što nije», sad kad se sudbina naroda ljulja pod depešom arhineprijatelja?

Samo, velika šteta zna biti kod bućkanja što se prije vremena ulovi som. Pa se zaboravi. Jer, gdje je oktobar 2018. Narod ima pamćenje akvarijumske ribice, a ne diva koji trbuhom para dno rijeka.

Tako da iskusni igrači poput SDA ribolovaca, sasvim sigurno neće mirovati. U imaginarnoj igri, u prašini kojom gađaju narod ima elemenata Erdogana, ima stabilnih radikala Dodikovih i Čovićevih, ima na momenat uhvaćenog rijetkog izrelskog radiokativnog izotopa. Sve u svemu, amalgam za pobjedu na izborima je tu.

A, opozicija?

Opozicija u sarajevskoj kotlini (kako ovo tragikomično zvuči), mišljenja je kako naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovijetiti s fašizmom.

Istina, ovo je zdravorazumski stav. Ali otkada su zdrav razum i izbori u BiH stajali u istoj rečenici? Sad kad Bakir ima Izraelce za koalcione partnere može komotno reći da mu jedan Izraelac vrijedi, po pravilu Opštine Centar, kao deset ilidžanskih Arapa.