<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najskuplja umjetnica na svijetu: Živi u psihijatrijskoj bolnici, a ljekari joj dozvoljavaju da radi

UMJETNICA

Iako je zbog bolesti zatvorena u psihijatrijskoj bolnici, Japanka Jajoi Kusame svakodnevno radi od 9 do 16 časova.

26. oktobar 2017, 12:00

Japanska umjetnica Jajoi Kusame prava je avangarda današnjice.

Zvanično su je proglasili mentalno nestabilnom osobom, zbog čega već četiri decenije živi u Psihijatrijskoj bolnici za duševno oboljele u Tokiju. Tamo je završila, navodno, poslije smrti partnera vajara Džozefa Kornela.

Međutim, ljekari su slobodno dozvolili da napušta bolnicu i odlazi u svoj atelje, gdje stvara prava remek-djela, zbog čega se danas smatra jednom od najskupljih umjetnica.

Portal "Artnet" nedavno je objavio listu živih umjetnika čija djela postižu najviše cijene, a na vrhu popisa se našla baš ona - ekscentrična Jajoi.

Vjerovali ili ne, radi od devet do 16 sati svakog dana, a “tačkasti svijet” Jaoji Kusame je poznat gotovo svima na svijetu, kao i njen novootvoreni muzej u centru Tokija.

Karijeru je započela 60. godina prošlog vijeka u SAD, od početka miješajući umjetnost i modu.

U njenom opisu su slike raznih formata, instalacije, sculpture, filmovi, hepeninzi i multimediji.

Ona se i dan-danas na svim dešavanjima pojavljuje u autentičnom izdanju, sa drečavocrvenim ili modrim perikama, haljinama sa uzorkom tačaka i šalove jarkih boja. Čak su joj i kolica, u kojima mora da se vozi zbog duboke starosti, prekrivena tačkama.