<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zoran Vakula predviđa nam promjenu u subotu: Većina će uživati!

PROGNOZA

Vrijeme narednih dana...

26. oktobar 2017, 12:00

U četvrtak će biti stabilnije i toplije nego u srijedu, uz slabiji vjetar, ali na kopnu uz čestu jutarnju maglu, koje će biti i u ponovno oblačniji petak, kada će ponovno mjestimice pasti malo kiše. U subotu hladnije, uz buru i razvedravanje, a u nedjelju ponovno toplije, uz južinu, navečer vjerojatno i mjestimičnu kišu, koja će uoči i na sam blagdan Svih svetih vjerojatno izostati, kao i iznadprosječna toplina. No, sutra i u petak, na Jadranu uz 20 °C pa i malo više, vjerojatno će većina uživati, a možda još "padne" i koje listopadsko kupanje.

U istočnoj Hrvatskoj četvrtak će biti pretežno sunčan, ali mjestimice tek nakon jutarnje magle, koje će ponajviše biti u Posavini. Uz slab vjetar jutarnja će temperatura na 2 metra visine biti od 3 do 6 °C, pri čemu će ponegdje pri tlu biti moguć i slab mraz, a najviša poslijepodnevna oko 18 °C.

Ista, pa i malo viša u središnjoj Hrvatskoj, također uz pretežno sunčano poslijepodne. No, tijekom ponegdje maglovitog jutra ponegdje će, kao primjerice u srijedu u Karlovcu, Varaždinu i Zagrebu, temperatura pri tlu ponovno biti u malom minusu.

Slab mraz pri tlu bit će moguć i po nekim maglovitim gorskim kotlinama, pa i u unutrašnjosti Istre, dok će uz more sjevernog Jadrana najniža temperatura zraka na 2 metra visine biti od 11 °C na obali do 16 °C na otocima. Uz uglavnom slab vjetar, samo prema otvorenome i umjeren, te većinom sunčano vrijeme, poslijepodne će biti većinom od 20 do 22 °C.

Malo do umjereno valovito more, najprije uz buru, koja će u noći oslabjeti na samo ponegdje umjerenu, te kasniji maestral, bit će i na srednjem Jadranu - sunčanom, štoviše, većinom i vedrom. Relativno mirno i stabilno bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je ujutro moguća sumaglica, pa i mjestimična magla. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti od 7 do 11 °C, uz more 11 do 14 °C, a najviša oko 22 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo, manje ujutro, a više poslijepodne bit će i na jugu Hrvatske, te također sunčano, gdjekad i vedro. Bura će u noći slabjeti pa će prijepodne još rijetko gdje biti umjerena, kao i poslijepodnevni maestral. More malo do umjereno valovito, a vidljivost izvrsna.

U petak još relativno toplo, u unutrašnjosti u početku uz čestu maglu, te novo naoblačenje, kasno poslijepodne i, još češće, navečer, i mjestimičnu kišu, koje će ponegdje biti i potkraj vjetrovite nedjelje. Tijekom subote, pa i veći dio nedjelje, bit će suho i barem djelomice sunčano, ali hladnije nego u petak. Početkom novoga tjedna daljnji pad temperature, uz mogućnost slabog jutarnjeg mraza.

I na Jadranu u petak ponovno oblačnije, na sjevernom dijelu uz zamjetnije jugo, pa i uz ponegdje malo kiše, tijekom dana uglavnom na širem riječkom području, a u noći na subotu i južnije. No, već tijekom subote slijedi razvedravanje uz buru, često umjerenu, prolazno i jaku, gdjegod i s olujnim udarima. U nedjelju pak južina, navečer ponovno i mjestimična kiša, osobito na sjevernom dijelu, gdje će u ponedjeljak najprije zapuhati jaka bura, uz koju će početkom novoga tjedna biti suho, ali zamjetno hladnije nego što će biti sutra i prekosutra.

Dakle, za razliku od nekih prošlih, pa i budućih dana, u četvrtak će vrijeme diljem Hrvatske biti prilično stabilno - relativno mirno i pretežno sunčano, te danju većinom toplije nego u prvoj polovini tjedna, ali ne kao sredinom mjeseca. A zanima li vas koje radove preporuča za sljedeće dane Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

HRT