POTRES NA UNIVERZITETU Rektor podnio ostavku, studentima prijećeno - NEMA NEVINIH, a situacija tek postaje napeta

Banjaluka

POTRES NA UNIVERZITETU Rektor podnio ostavku, studentima prijećeno - NEMA NEVINIH, a situacija tek postaje napeta

Piše: Milovan Matić

Danima na banjalučkom Univerzitetu traje sukob raznih interesnih struja, a sve je kulminiralo ostavkom rektora Milana Mataruge.

Ipak, ono što je najčudnije u cijeloj buri koja je pogodila Univerzitet jeste uloga pojedinaca koji su predvodili cijeli proces progona trenutnog rektora. Naime, svi studentski lideri su istaknuti članovi Mladih socijalemokrata, a neki od njih su u partiji imali iodređene funkcije. Posebno se tu ističu predsjednik Unije studenata, predsjednik, te sekretarka Studentskog parlamenta.

 

Da se sve vrši orkestrirano posvjedočio je i Milan Mataruga koji dešavanja i ponašanje grupe studenata smatra neprihvatljivim i smišljeno vođenim kako bi se urušio ugled UNIBL i direktno smijenio rektor. 

 

"Studentima sam na sastanku koji su tražili, rekao da podržavam njihove zahtjeve, ali i da za njihovu realizaciju treba podrška institucija i više vremena. Ne obzirući se na moje razumijevanje, njima je bilo važnije da uzvrate uvredama, prekidajući me dok sam pokušavao da objasnim detalje. Slobodan sam reći da su neki predstavnici studenata tom prilikom iznijeli niz neistina.Nisam dozvolio da se od UNIBL pravi „cirkus“. Ne pristajem na ucjene i od svih tražim akademsko ponašanje u svakom momentu", poručio je Mataruga.

 

 

Sa druge strane, predsjednik Unije studenta Republike Srpske Ratko Savić rekao je da je banjalučkom Univerzitetu potreban častan, pošten i odlučan rektor, koji će se bez straha boriti protiv korupcije bez obzira na prijetnje i ucjene, kao što se to, kako tvrdi, dešava ovih dana.

 

"Naravno da želimo da Senat Univerziteta izabere novog rektora", rekao je Savić danas u Banjaluci i dodao da na mjesto vršioca dužnosti rektora može biti izabran neko od četiri prorektora. 

 

Sve glasnije se govori da bi na mjesto rektora mogao da dođe dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, ali je Savić na takvu konstataciju kratko odgovorio -"Ne". 

 

Da stvar bude gora, Goranu Popoviću i Radomiru Tešiću, predstavnicima Saveza studenata Tehnološkog fakulteta u Banjaluci, prijećeno je i smrću.

 

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
S druge strane, sjecam se kao da je juce bilo kada su bili na sceni neki kul predstavnici studenata i hrabri borci... Sada su u partiji :). Bilo kakvi zvanicni predstavnici studenata su obicni papci koji zele da se uvale u stranku. Cast izuzecima, naravno. Al cestitam uprazno.
Objavljeno:
Gledam RTRS i kako pljuju uživo po ovoj dvojici predstavika studenata...pa ovo je sramotno, kakva javna egzekucija omladine od strane režima...ovo treba u udžbenike staviti da se izučava.
Objavljeno:
Sad su poceli da se glodju medju sobom. Koji nisu bili uz snsd su otisli u inostranstvo, sad ostali uhljebi da se medjusobno istrijebe jer para nestaje. I u zvornickoj bolnici snsd-ovci i ovdje. Tako im i treba. Ko sa djavolom tikve sadi odbiju mu se od glavu kad tad.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.