<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Plastikom protiv plastične ambalaže?

KESE

Puno ih je i trebaju nestati. Čini se da je odzvonilo plastičnim kesama za voće i povrće. Njemački lanac supermarketa REWE je pronašao alternativu - ali isto od plastike.

11. novembar 2017, 12:00

Klaus Yablonski je već prodao 129 posebnih plastičnih kesica za višestruku upotrebu. On radi u jednoj od 100 REWE-prodavnica, koje su najavile rat malim, običnim plastičnim kesicama za voće. Od oktobra REWE u izabranim filijalama na štandovima sa voćem i povrćem testira prodaju kesica za višestruku upotrebu. Umjesto da posegnu za tankim plastičnim kesama, kupci radije kupe mrežaste kesice za višestruku upotrebu. One su napravljene od stabilnog poliestera i podesne su za višestruku upotrebu. Na ovaj način se štedi na plastici i kod kupaca izaziva osjećaj da doprinose zaštiti čovjekove okoline.

Svugdje na svijetu se pokušava koristiti što manje plastike. Od kako je EU donijela odluku da smanji godišnju potrošnju kesa na 40 po glavi, u Njemačkoj su iz mnogih supermarketa nestale tanke plastične kesice za voće i povrće za jednokratnu upotrebu ili su počele da se naplaćuju. Neke od zemalja su otišle i korak dalje: Kenija je proizvodnju i uvoz plastičnih kesa zabranila.

Symbolbild Plastiktüten Verbot Umweltschutz (Fotolia/LVDESIGN)

Plastične jednokratne vrećice za voće i povrće bi se trebale zamijeniti

Plastika je na lošem glasu. Zagađuje okeane i izaziva štetu dospijevajući lancem ishrane u vidu nano-čestica u ljudski organizam. Akcije poput  ovakvih  su omiljene kod kupaca. Ali nije baš omiljeno rješenje u vidu kesica za višestruku upotrebu koje su također od plastike. Pored toga postoje i druge namirnice i roba, koja su u supermarketima pakuje u plastiku odnosno plastične posudice, čaše itd, kaže Frederik Wurm. On radi na Max-Planck-Institutu u Mainzu i istražuje fizikalnu hemiju polimera i razgrađivanje plastike.

Dobra ekološka bilanca

"Tanke plastične mrežice imaju u odnosu na druge plastične kese i ambalažu veoma dobru ekološku bilancu. Čak ni papirna kesa ne daje bolje rezultate", kaže Gerhard Kotschik. On je ekspert za ambalažu u Saveznoj službi za zaštitu okoliša. Plastične mrežice za voće napravljene su od jako tanke folije i za njihovu proizvodnju jedva da su potrebni resursi. "Platnene vrećice kao alternativa su teže i za njih vam je potreban pamuk i komplikovaniji procesi proizvodnje", pojašnjava Kotschik. Alternativa u vidu plastičnih kesa za višestruku upotrebu se isplati samo kada se te mrežice koriste više puta. 

Symbolbild - Vermüllung - Meer (picture alliance/dpa/M. Nelson)

Plastični otpad je problematičan kada dospije u more

"Važno je i pravilno zbrinjavanje otpada, koji se sastoji od mrežica za višekratnu upotrebu", smatraju Wurm i Kotschik. "Kada se sve uredno razgradi, onda ne bismo trebali imati dodatni problem sa otpadom, u najmanju ruku ne u našem zapadnom svijetu", kaže Wurm. Plastika je problematična samo kada nekontrolisano dospije u čovjekovu okolinu i prirodu. Kenija je morala zabraniti plastičnu ambalažu jer nema dobar sistem reciklaže. Za razliku od toga, građani Južne Koreje upotrebljavaju puno više plastičnu ambalažu nego Nijemci, ali imaju jako dobar menadžment u zbrinjavanju otpada. 

Graditi svijest

Katharini Istel, kada kupuje kesicu za višekratnu upotrebu u supermarketima lanca REWE, nije bitno da ima idealno rješenje. Ona radi za Njemački savez za zaštitu prirode (NABU), koji pomaže REWE-u da uvede vrećice za višestruku upotrebu. "Naravno da se možemo sporiti oko toga od čega se one prave. Ali, ne radi se o tome. Super je što jedan lanac supermarketa uvodi takvu alternativu i integriše je u prodajni proces." Mreže su na dohvat ruke pored voća i povrća i mogu se odmah upotrijebiti.

I Frederik Wurm se zalaže za promjenu svijesti. "Ta svijest mora postojati kod svih nas. Plastika je vrijedna sirovina i nismo je ranije cijenili, bacala se u neograničenim količinama." Plastika je nepravedno na lošem glasu. Ne smijemo zaboraviti ni njene dobre strane. Mljeveno meso želim da imam zapakovano u plastičnoj ambalaži i pod higijenskim uslovima po sistemu MAP – "Modified Atmosphere Packaging", što je poseban proces isisavanja zraka i ubrizgavanja gasa u plastično pakovanje kojim se produžava rok trajanja mesa i hrane. I za to je plastika dobra."  Ali kao i u svemu, mora se paziti da se s njenom upotrebom ne pretjera. No, nije li onda bolje kupiti meso svježe mljeveno u mesnici?

DW