Položaj višečlanih porodica u RS je katastrofalan

JOVAN RADOVANOVIĆ, INTERVJU

Položaj višečlanih porodica u RS je katastrofalan

Piše: BUKA intervju

Ekonomska kriza ne može biti izgovor za ova smanjenja i onako minimalnih dodataka. Ukoliko je ekonomska kriza, ona bi trebala biti i kod poslanika, ministara i ostalih vladajućih političara. Izgleda da imamo sredstva za nebitne stvari, a za pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija, nema novca u budžetu.

Banjalučko Udruženje sa četvero i više djece “Četiri plus” osnovano je 2007. godine i trenutno broji preko 430 porodica. Tokom pet godina rada udruženje je uspjelo da obezbijedi stipendije učenicima i besplatan vrtić, a podijelili su i razne vrste pomoći porodicama sa četvero i više djece. Ovo udruženje je označeno kao od posebnog značaja za Grad, ali i bez obzira na to priznanje oni se suočavaju sa mnogim problemima koji su uslovljeni najvećim problemom društva, a to je nezapsolenost.

O situaciji u kojoj se nalaze ove porodice razgovarali smo sa Jovanom Radovanoviće, predsjednikom Udruženja “Četiri plus”. Radovanović za BUKU govori o problemima porodica sa četvero i više djece, roditeljima koji su nezaposleni i smanjenju, ionako mizernog dječijeg dodatka.


Kakav je položaj porodica sa četvero i više djece u Republici Srpskoj?

 

Položaj višečlanih porodica, odnosno, porodica ca četvero i više djece u Republici Srpskoj je katastrofalan. Ta je situacija uzrokovana prije svega velikom nezaposlenošću, jer u preko sedamdeset odsto porodica u našem udruženju oba roditelja su nezaposlena. Te porodice nemaju nikakva primanja sem dječijeg dodatka koji je minimalan, a preživljavaju baveći se poljoprivredom i sitnim stočarstvom. Ukoliko bi bar jedan roditelj radio ovim porodicama bi bilo mnogo lakše.Pored nezaposlenost, sa kojim se još problemima ove porodice susreću?

 

Nezaposlenost dovodi do ostalih problema. Ukoliko nemate primanja, odnosno platu, ne možete svojoj porodici priuštiti ni ono najosnovnije. Školovanje samo jednog djeteta mnogo košta, pa zamislite onda kako je onda školovati četvero ili više djece. Dječiji dodatak koji porodice dobijaju za drugo, treće i četvrto dijete je 35 KM i prostom računicom se vidi da je ovaj novac ispod svakom minimuma i van svake pameti. Prema zvaničnim podacima za jednog člana porodice mjesečno je potrebno oko 420 KM, pa se samo možemo pitati kako je onim ljudima koji nemaju nikakva primanja?

 

Ove godine, pod izgovorom ekonomske krize, smanjeni su dječiji i materinski dodaci, a oni su i ranije bili minimalni. A i školarci iz višečlanih porodica su prestali da dobijaju besplatne udžebnike. Kako to komentarišete?

 

Dječiji dodatak do ove godine bio je 45 KM, onda je umanjen na 35 KM, materinski dodatak je smanjen pa možemo reći da Vlast u RS sve rezove vrši na socijalnim kategorijama društva. Radi se na tome da socijalnom kategorijama maksimalno oduzme, a sa druge strane ministri i poslanici sebi dižu plate. Svi znamo kolike plate ministri i poslanici imaju i kad na to dodamo i druga primanja koja oni ostvaruju dođemo do jako visoke cifre. Određene beneficije bi trebali ostvarivati siromašniji slojevi društva, a ne političari, i kad bi se bar nešto dalo višečlanim porodicama došlo bi do poboljšanja situacije u kojoj se ove porodice nalaze. Ekonomska kriza ne može biti izgovor za ova smanjenja i onako minimalnih dodataka. Ukoliko je ekonomska kriza, ona bi trebala biti i kod poslanika, ministara i ostalih vladajućih političara. Izgleda da imamo sredstva za nebitne stvari, a za pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija, nema novca u budžetu.

 


Porodice sa četvero i, na primjer, četrnaestero djece primaju isti dječiji dodatak. Kakva je to procedura i koliko je ona korektna?

 

Naš prijedlog je da svako dijete dobija dječiji dodatak i da se sa povećanjem broja djece povećava i dodatak koji porodica prima. Sad imamo slučaj da porodice za drugo, treće i četvrto dijete primaju dodatak, a za svako naredno ne primaju ništa. Djeca dobijaju dječiji dodatak do 15 godine, pa smo uspjeli urediti da se on unutar porodice nasljeđuje na mlađe dijete, kad jedno preraste. Iz ovog primjera vidimo da nema pronatalitetne politike društva u kojem živimo i kao posljedicu imamo činjenicu da se svake godine rađa sve manje i manje djece.

 

Kako onda višečlane porodice preživljavaju, ukoliko uzmemo u obzir da jedna plata podmiri tek pola potrošačke korpe (potrošačka korpa se računa za četveročlanu porodicu)?

 

Iskreno da Vam kažem, porodice jako teško preživljavaju. Postoje jednokratne pomoći, ali su i one minimalne, jer iznose 200 KM za cijelu godinu. Vidim po sebi da ne mogu kraj sa krajem sastaviti, pa se pitam kako je onim porodicama koje nemaju nikakva primanja. Ti ljudi su fenomeni, jer niko ne zna kako oni preživljavaju iz mjeseca u mjesec.

 

U RS se mnogo priča o povećanju nataliteta i borbi protiv bijele kuge. Međutim, činjenica je da je ove godine u škole upisano znatno manje prvačića nego prethodnih godina. Da li je Vlada RS zainteresovana za rješavanje ovog problema ili sve ostaje na nivou priče?

 

Da vlast želi da se uhvati u koštac sa ovim problemom i da ga riješi ona bi to uradila i preko noći bi se izradili bolji zakoni koji bi bili u skladu sa pronatalitetnom politikom. Po svemu se vidi da Vlast RS-a ne stimuliše porodice da imaju više djece. Vlast je upoznata sa činjenicom da porodice moraju biti u jako teškoj situaciji da bi ostvarile dječiji dodatak, a oni su i taj minimum smanjili. U gradskom i republičkom nivou u budžetu prioritet bi trebala bit djeca i povećanje nataliteta, a onda da se sredstva dalje raspoređuju. Pored vlasti, i ostale strukture društva trebaju da se uključe u rješavanje ovog problema, jer samo tako može doći do povećanja nataliteta.

 

Nedavno ste spomenuli da bi porodice udruženja Četiri plus ubrzo mogle izaći na ulicu da bi ukazali na svoje probleme? Da li još uvijek razmišljate o tome?

 

Imam velik pritisak od članova udruženja da se izađe na ulice i da u vidu protesta ukažemo na probleme u kojima se ove porodice nalaze. Iako ja nisam za taj vid borbe, izgleda da ćemo možda ipak morati izaći na ulice, jer ova politika prema nama ne vodi ničemu. Svi dodaci su umanjeni, ukinuli su djeci besplatne udžbenike, pa smo zbog tih poteza u još težoj situaciji. Ja ništa sam ne mogu odlučiti, pa ćemo u dogovoru sa članovima i odborom udruženja odlučiti šta nam je najbolje da činimo.

 

Kontakt telefon udruženja: 051/304-333

 

Razgovarala: Maja IsovićKomentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.