<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

LJEPOTA JEDINSTVENOSTI I RAZLIČITOSTI: Modna revija „Baš po mjeri“ u Banjaluci

AKTIVISTIČKA MODA, UKAZIVANJE NA PROBLEM

Značaj samostalnosti se ogleda u slobodi da biramo da budemo ono što želimo, hoćemo i možemo, poručuju organizatorke ovog događaja....

13. novembar 2017, 12:00

Psihološki centar „Sense“ u saradnji sa odbornicom u Skupštini grada dr Snežanom Kutlešić-Stević, organizuje modnu reviju žena sa invaliditetom „Baš po mjeri“, koja će se održati 28.11.2017.godine sa početkom u 20 časova u Banskom dvoru.

Na reviji će se u ulozi modela naći 18 žena sa različitim vrstama invaliditeta koje će nositi kreacije, posebno rađene za ovu reviju, poznate banjalučke kreatorke Slađane Grujić i vjenčanice studija “Hera”.

U drugom dijelu revije modelima će se pridružiti muški pratioci a tu će se naći i poznate javne ličnosti.

Tokom revije će biti prikazane fotografije modela revije koje su fotografisali poznati banjalučki fotografi

Organizatori kažu da više poruka ovom revijom žele poslati, a jedna od njih je da je ljepota jedinstvenosti i različitosti univerzalna vrijednost a moda je dostupna svima.

Pored toga, kažu da žele istaknuti da žene sa invaliditetom imaju slobodu da biraju i budu ono što žele, hoće i mogu.

"Želimo ukazati na važnost stvaranja preduslova za samostalan život OSI, kao i da pokažemo učešće i mogućnost osoba sa invaliditetom u svim oblastima društvenog života i rada, jer pitanje invalidnosti jeste pitanje ljudskih prava i tiče se svih oblasti. Značaj samostalnosti se ogleda u slobodi da biramo da budemo ono što želimo, hoćemo i možemo. A veoma je važna podška lokalne zajednice za život bez barijera, društvo bez diskriminacije, jednak status, jednake šanse"; kažu organizatori ovog događaja.

Kroz reviju žele da ukažemo na važnost prava na personalnu asistenciju, kvalitetnija ortopedska pomagala, postojanje pristupačnog arhitektonskog okruženja, prilagođen javni prevoz i druge aspekte podrške koji trebaju
sistemski da se riješe, a koji doprinose samostalnom životu osoba sa invaliditetom.

"Isto tako, želimo da podignemo nivo percepcije u pogledu na žene sa invaliditetom jer na jedan lijep, veseo i rasterećen način prikazujemo žene sa invaliditetom u nesvakidašnjim odjevnim kombinacijama. Revija ima za cilj da javnosti probudi novi pogled na ljepotu jedinstvenosti i različitosti, da su sve žene lijepe, poželjne, da mogu da biraju, budu birane i da se u skladu sa svojim vrijednostima ispoljavaju", ističu organizatori.

Održavanje revije je nesebično pomogao veliki broj pojedinaca koji su svojim doprinosima i volonterskim radom pomogli da se održavanje revije realizuje bez utroška finansijskih sredstava.