SZP: Prije će se BiH raspasti, nego priznati Kosovo

BANJALUKA

SZP: Prije će se BiH raspasti, nego priznati Kosovo

Piše: Buka

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i stranke okupljene oko SNSD-a koriste svaku priliku da izraze svoj lažni patriotizam, a po pravilu im povod daje njihov dokazani i najbolji partner za stvaranje konflikta - Bakir Izetbegović, saopšteno je danas iz Informativne službe Saveza za promjene.

Kako piše u saopštenju, političkom podvalom i sakrivanjem iza lažnog jedinstva smatraju pozive na dogovor o nekakvom zajedničkom nastupu i ”odbrani” od ”prijetnje” Republici Srpskoj iz Sarajeva. Kreatori sukoba na ovim prostorima dobacuju jedni drugima lopte, produbljuju političku krizu u zemlji i pokušavaju u taj sukob uvesti što više političkih aktera.

''Poziv na napuštanje institucija BiH predstavlja manifestaciju najvećeg kukavičluka, jer kada bi srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić napustio Predsjedništvo, ne bi postojao niti jedan Srbin koji bi mogao blokirati donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku. Opšte je poznato da Predsjedništvo BiH može funkcionisati i bez jednog člana Predsjedništva, a u konkretnom slučaju, ne bi imao ko da blokira eventualno stavljanje na dnevni red odluke o priznanju lažne države „Kosovo“, što bi Mladen Ivanić svakako uradio, ukoliko bi takva odluka došla na dnevni red Predsjedništva BiH.

Sve dok srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, kako u Parlamentu , tako i u Predsjedništvu BiH, mogu blokirati bilo koju odluku koja je štetna po vitalni interes Republike Srpske i vitalni interes Srba kao konstitutivnog naroda, ne razumijemo pozive na „bježaniju“ iz zajedničkih institucija.

Što se tiče priznanja južne srpske pokrajine Kosova kao nezavisne države sve dok je sigurno prisustvo srpskog člana na sjednicama Predsjedništva BiH ne postoji ni teorijska mogućnost za donošenje takve odluke. Prije će doći do raspada BiH nego do ovakve odluke Predsjedništva BiH.

Zbog čitave političke situacije u BiH, još jednom pozivamo vlast u Republici Srpskoj da se već jednom oslobodi demagogije i skine masku lažnog patriotizma, a počne raditi na zaustavljanju propadanja Republike Srpske koje se iz dana u dan produbljuje'', saopćeno je iz Saveza za promjene.

Podsjećamo, mnogo reakcija izazvao je intervju koji je Bakir Izetbegović dao za Deutsche Welle odnosno interpretacije njegovih izjava.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.