<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otkriven “kolekcionar”: Prodavao službenu uniformu preko interneta

Prodaja

U zajedničkoj akciji Sudske policije Republike Srpske i MUP Kantona Sarajevo otkriven je „kolekcionar“ koji je prodavao službene uniforme koje koriste bezbjednosne agencije preko interneta, a radi se o Omeru Ćosiću (39) iz Ilijaša, saznaje „EuroBlic“.

16. novembar 2017, 12:00

Ćosić je na svom profilu za onlajn prodaju u BiH u oktobru ove godine postavio fotografije uniforme Sudske policije RS, koju je prodavao za 20 maraka.

Izvor „EuroBlica“ blizak bezbjednosnim agencijama izjavio je da je Ćosić lociran nakon zajedničke akcije sudske policije i kriminalističkih inspektora iz Sarajeva.

– Nakon što je sudska policija obavijestila MUP Kantona Sarajevo da se osoba koja prodaje uniformu najvjerovatnije nalazi na području Sarajeva, odnosno Ilijaša, pokrenuta je istraga koja je obuhvatila određene operativne radnje, nakon kojih je utvrđeno da je osoba koja preko onlajn oglasa prodaje uniformu Omer Ćosić iz Ilijaša – objasnio je izvor „EuroBlica“.

Ćosić je tokom razgovora sa policijom izjavio da je uniformu Sudske policije RS nabavio na pijaci, po cijeni od 5 maraka.

Izvor iz istrage dodaje kako je o svemu obaviješteno Tužilaštvo Kantona Sarajevo, koje će nastaviti dalje aktivnosti i rad na eventualnom procesuiranju „kolekcionara“.

Od Ćosića je ujedno oduzeta uniforma Sudske policije RS i deponovana je u Opštinski sud u Sarajevu.

Promjene u radu

Željko Dragojević, direktor Sudske policije RS, izjavio je juče za „EuroBlic“ da je slučaj „Kolekcionar“ i prodaja uniforme ove agencije doveo do određenih promjena u radu sudske policije.

– Nakon ovog slučaja naredio sam svim našim organizacionim jedinicama da se svaki dio stare uniforme sudske policije vrati prilikom zamjene za novu – objasnio je Dragojević.

Podsjetimo, „EuroBlic“ je prije mjesec dana otkrio da se preko Internet oglasa za prodaju u BiH među brojnim artiklima nalazi i uniforma Sudske policije RS.

– Radi se o uniformi koju koristimo u svakodnevnom radu. Osoba koja je prodaje predstavlja se kao kolekcionar i uredno je ostavila kontakt telefon. Međutim, ovo je očigledno kršenje zakona i glavno pitanje je kako je i od koga taj kolekcionar nabavio ovu uniformu – izjavio je ranije izvor iz sudske policije.

Nakon što je uniforma sudske policije osvanula u slobodnoj prodaji po cijeni od 20 maraka pokrenuta je istraga.

Zloupotreba

Izvor „EuroBlica“ iz istrage objasnio je kako bi prodaja uniformi policijskih i drugih bezbjednosnih agencija mogla imati katastrofalne posljedice.

– Poznato je šta rade sudski policajci i onaj ko bi kupio ovakvu uniformu sigurno to ne bi uradio radi kolekcionarstva, već izvršenja teških krivičnih djela. Dovoljno je da se pred nečijim vratima pojavi u ovakvoj uniformi i da ga oštećeni pusti u svoju kuću, jer u prvi trenutak ne bi ni posumnjao da je žrtva prevare, a kasnije bi već bilo kasno – objasnio je izvor iz istrage.

Uniforme carinskih službenika

Na internet oglasima u BiH u proteklih mjesec dana prodavala se i uniforma službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ova uniforma je u međuvremenu prodata za 50 maraka.

U prodaji je trenutno nova uniforma Carinske uprave Federacije BiH, po cijeni od 35 maraka.

(EuroBlic)