<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

HBO u Dubrovniku snimio Knightfall, novu hit seriju o misterioznim templarima - znamo sve o njoj

TV

VITEZI, djevice i kraljice, krvave bitke i opake spletke, krvavi petak trinaesti, sve to u potrazi za svetim gralom. Nova serija Knightfall stiže na HBO 7. prosinca i obećava vrhunsku zabavu.

17. novembar 2017, 12:00

Knightfall” govori o padu, progonu i spaljivanju vitezova templara za vladavine francuskog kralja Filipa IV., 1307. godine. Ulazi u središte srednjovjekovne politike i bavi se vitezovima templarima kao najmoćnijim, najbogatijim i najtajnovitijim vojnim redom toga doba, čijim je pripadnicima povjereno da štite najveće relikvije kršćanstva.

Priča počinje nakon pada grada Akre, posljednjeg utočišta templara u Svetoj zemlji, gdje i gube sveti gral. Glavni lik je časnik templara Sir Landry, hrabri ratnik koji je demoraliziran padom templara u Svetoj zemlji i svime što se dogodilo, ali kad se jave glasine da se jedan od najvećih simbola kršćanstva ponovo pojavio, on kreće u akciju života nemajući pojma hoće li uspjeti preživjeti sve što je pred njim. Baveći se pitanjima vjere, žrtve, politike, ljubavi, moći i osvete, “Knightfall” otkriva tajni svijet legendarnog bratstva ratničkih redovnika kako bi gledatelji saznali tko su ti vitezovi, kako su živjeli i zbog čega su umrli. Je li vrijedilo poginuti iz uvjerenja?
Lik Landryja nosi cijelu priču, a emocije s kojima se bori u deset epizoda prve sezone prilično su dramatične.

Njega su kao dječaka ostavili na stepenicama ispred sirotišta, u kojem su ga poslije odgajale opatice sve dok nije sreo glavnog templara Godfreyja, s kojim je pobjegao kako bi bio njegov učenik. Pod njegovom paskom postaje fantastičan ratnik, ali mu je vjera ozbiljno poljuljana propašću posljednjeg križarskog pohoda. Njihov odnos puno je više od povezanosti učenika i učitelja te Godfrey postaje otac kojeg Landry nikada nije imao. Kad se ponovo pojavi nada da sveti gral postoji, Landry povede svoje templare na put misterije, vjere i krvoprolića unatoč brojnim dvojbama.

Ulogu Landryja tumači 32-godišnji velški glumac Tom Cullen, kojem su majka i otac bili pisci, pa je put glume bio onaj kojim je oduvijek htio poći. Diplomirao je 2009. na Kraljevskom velškom sveučilištu za glazbu i dramu s najvišim ocjenama i najpoznatiji postao ulogom u nezavisnom filmu Weekend iz 2011. godine.

U jednoj o glavnih “uloga” opet se pojavljuje i - Dubrovnik. Produkcija serije započeta je ovog lipnja na Jadranu jer se smatralo da je grad koji je u seriji Igra prijestolja, King's Landing, naprosto neodoljiv. Snimanje se odvijalo uglavnom oko zidina tvrđave Lovrijenac i zaljeva Pile, gdje se odvijaju scene okupacije Akre. Grad je tijekom povijesti padao i bio osvajan mnogo puta, a serija se bavi bitkom iz 1291., kada su ga križari izgubili kao svoje uporište.

Redatelj serije je Douglas Mackinnon, koji je režirao većinu epizoda, ali mu je u pomoć uskakao i David Petrarca koji je umijeće izbrusio kao jedan od majstora režije Igre prijestolja. Na seriji je radila i hrvatska ekipa - ukupno 140 filmskih radnika sudjelovalo je u produkciji.

Zanimljivo je i da su kompletna scenografija i kulise za seriju rađene u studijima Barrandov Pragu. Čak je i nekoliko eksterijera koji imitiraju srednjovjekovni Pariz napravljeno u okolici, u selima Pruhonice i Doksanj. Snimanje je počelo u prvim danima lipnja ove godine, ali je krajem kolovoza sve otišlo u dim, doslovce. Naime, u studijima Barrandov izbio je požar koji je uništio set Knightfalla do te mjere da je šteta iznosila 4,5 milijuna američkih dolara. Spašen je samo mali dio seta, onaj koji predstavlja srednjovjekovni grad. No, set je ponovno sagrađen kako bi se snimanje nastavilo i ispričao dosad neotkriven misterij iz doba vitezova templara.

Index