<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

PDP: Hitno prestati s govorom mržnje i neprimjerenom komunikacijom

BANJALUKA

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa (PDP) pozvalo je s današnje sjednice u Banjoj Luci sve političke aktere u RS-u i BiH da odmah prestanu s govorom mržnje, neprimjerenom i uvredljivom komunikacijom i da se vrate političkom dijalogu koji će vratiti dostojanstvo institucijama.

17. novembar 2017, 12:00

Apeluju da se svi učesnici na političkoj sceni vrate komunikaciji isključivo snagom argumenata, kako bi bile smirene tenzije koje dugoročno nanose štetu budućnosti RS i BiH.

Predsjedništvo PDP–a osudilo je posljednje izjave predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pozvalo na prekid ratnohuškačke retorike, koja BiH vraća u prošlost, saopćeno je iz te stranke.

Smatraju da je potez srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da sazove konsultacije u Banjoj Luci s ministrima u Vijeću ministara i poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta BiH iz RS-a doprinio smirivanju tenzija.

Predsjedništvo PDP-a pozvalo je vladajuću parlamentarnu većinu u Narodnoj skupštini RS-a i sve političke aktere da učine napor kako bi bilo obezbijeđeno normalno funkcionisanje Narodne skupštine i vraćen dignitet toj instituciji.

Ocijenjeno je da je poslije posebne sjednice entitetskog parlamenta postalo jasno da je aktuelna vlast RS-a do sada zloupotrebljavala instituciju referenduma, te pozvalo na ozbiljan pristup tom pitanju.

Posebnu pažnju Predsjedništvo PDP-a danas na sjednici posvetilo je programskom sadržaju informativno-političkog programa javnog servisa RTRS-a te zahtijevaju da se program te medijske kuće „hitno vrati u zakonski okvir, po kojem informisanje javnosti mora da bude objektivno i nepristrasno, bez uticaja bilo koje političke grupacije u RS-u“.

Razmatrano je i ekonomsko stanje u RS-u i nacrt budžeta za sljedeću godinu i izražena zabrinutost zbog nedostatka adekvatnog odgovora vlasti RS-a na teško ekonomsko stanje.