<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Službenici Geodetske uprave RS Doris Kremenović ni direktor nije mogao ništa

Banjaluka

Osmijeh nije bio uzaludan

18. novembar 2017, 12:00

 Šef Odeljenja u banjalučkoj filijali RUGIP, Doris Kremenović koja je juče uhapšena u nastavku akcije Tužilaštva RS zbog milionskih zloupotreba istog dana je puštena na slobodu. Prema dokumentaciji iz istrage koja je u posedu “EuroBlica” vidljivo je da osumnjičenoj ni bivši direktor GU RS Miloš Komljenović nije mogao ništa.

Ona je i nakon ozbiljnih upozorenja zbog svog rada tražila da se na nju ne vrši bilo kakav pritisak.

Hapšenje Kremenovićeve izvršeno je po nalogu Republičkog javnog tužilaštva koje poslednjih meseci aktivno radi na rasvetljavanju višemilionskih zloupotreba u Geodetskoj upravi RS.

Pre nepunih mesec dana, uhapšeni su i Aleksandar Deurić pomoćnik direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Geodetske uprave RS i Dragan Grulović, šef područne jedinice GU Banjaluka, kojima je u međuvremenu određen jednomesečni pritvor.

Istragom je otkriveno da je uhapšena Kremenovićeva u sumnjivim predmetima blisko sarađivala upravo sa Grulovićem.

Izvor “EuroBlica” iz istrage otkriva da je Kremenovićeva uhapšena na radnom mestu zbog sumnji da je postupala protivzakonito u većem broju predmeta koji su bili u nadležnosti banjalučke područne jedinice GU i u kojima je pričinjena višemilionska šteta.

Rade se o predmetima “Građa” a.d. Banjaluka, “Poljoprivredna škola”, “Bojan Savić- građevinsko zemljište na obali Vrbasa na štetu Banjaluke” i “Metaleks” a.d. Prnjavor.

- Jedan od predmeta je i “Građa” u kojem je konkretno Banjaluka oštećena za 5,25 miliona maraka, jer su osumnjičeni iz banjalučke područne jedinice GU svojim skandaloznim rešenjem pretvorili pravo korištenje u pravo svojine nad kompletnom parcelom u površini od 33.000 kvadratnih metara u korist firme “Građa” a.d.- objasnio je izvor iz istrage.

Dodaje kako je prema iskazu do sada saslušanih svedoka u Republičkom javnom tužilaštvu očigledno da su uhapšeni iz Geodetske uprave RS zloupotrebljavajući službene položaje uzeli veliku svotu novca kako bi sačinili nezakonita rešenja, dok su sa druge strane oštetili državnu imovinu.

- Do koje mere se ogledala bahatost osumnjičenih govori da su na sastanku kod sada već bivšeg generalnog direktora Geodetske uprave RS Miloša Komljenovića na ozbiljna upozorenja kako to što rade nije u skladu sa zakonom, uhapšena Kremenovićeva i Grulović odgovarali kako se na njih ne sme vršiti nikakav pritisak - otkrio je izvor iz istrage.

Nakon što je u prvi mah bila odbijena žalba “Građe” a.d. osumnjičeni Grulović je tražio da mu se vrati predmet, jer se navodno potkrala neka greška u proceduralnom smislu.

Grulović je tražio da mu se vrati sporni predmet kako bi ispravio navodnu grešku, ali prava istina bila je da je banjalučka područna jedinica GU donela novo rešenje i uvažila žalbu preduzeća “Građa” a.d. čime je ovaj predmet bio okončan.

Zbog ozbiljnih sumnji u protivzakonit postupak Grulović i Kremenovićeva su pozvani na sastanak kod Komljenovića kako bi objasnili svoje postupanje u spornom predmetu, gde im je postavljeno pitanje zašto Grad Banjaluka nije učestvovao u čitavom postupku obzirom da se radilo o društvenoj imovini, na šta je Kremenovićeva uzvratila: “Ja sam samostalna i nezavisna u svom radu”.

Vesela i nasmejana

Doris Kremenović osumnjičena za milionske zloupotrebe u Geodetskoj upravi RS juče je oko podneva dovedena na saslušanje u Republičko javno tužilaštvo. Kremenovićeva je bila vesela i nasmijana, a prilikom ulaska u RJT namignula je prema fotoaparatima i kamerama.