<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čelnik venecuelanske opozicije Antonio Ledezma pobjegao u Španiju

Svijet

Čelnik venecuelanske opozicije Antonio Ledezma, koji je bio u kućnom pritvoru od 2015. godine zbog navodnog planiranja državnog udara, u petak je pobjegao preko granice u Kolumbiju, nakon čega je avionom otišao u Španiju.

18. novembar 2017, 12:00

Kako se približavaju predsjednički izbori 2018. godine, niz venecuelanskih visokopozicioniranih opozicionih ličnosti je sada u izgnanstvu, pritvoru ili im je zabranjeno obnašanje javnih funkcija, izvještava Reuters.

Oni tvrde da je Maduro pretvorio Venecuelu u diktaturu, dok vlada njih optužuje za saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u cilju svrgavanja Madura s vlasti.

Ledezma je 2014. godine poveo ulične proteste protiv Madura, što je pokrenulo višemjesečne sukobe u kojima su život izgubile 43 osobe.

- Ja se danas u Španiji osjećam slobodno. Ne dopustimo da nam Venecuela umre na rukama - rekao je Ledezma na aerodromu Barajas u Madridu, gdje je stigao rano u subotu.

Dočekala ga je manja skupina ljudi, uključujući njegovu suprugu i dvije kćerke, koje su se već nalazile u Španiji. Njegovi simpatizeri su pjevali himnu Venecuele.

Ledezma je dodao da će se uskoro sastati sa španskim premijerom Marianom Rajoyem.

Ovaj 62-godišnji bivši gradonačelnik Caracasa je kazao da je prošao pored 29 policijskih i vojnih kontrola tokom tajnog putovanja o kojem nije obavijestio ni svoje najmilije.