<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Naučnici tvrde: Ovu osobinu imaju pametni ljudi

nauka

AKO MISLITE da znate sve, vjerovatno ne znate. Zvuči komplicirano, no zapravo nije uopće.

19. novembar 2017, 12:00



Priznavanje trenutaka u kojima ste ispali glupi zapravo je znak da ste inteligentni.

Studija provedena na sveučilištu Duke testirala je jesu li ispitanici svjesni da su ponekad u krivu, tako što je od njih traženo da kritiziraju neki esej ili obrazlože kontradiktorne dokaze neke tvrdnje.

U tim ispitivanjima utvrđeno je da su skromni intelektualci (ne intelektualno skromni) bili bolji u utvrđivanju dokaza, nisu bili pokretani predrasudama, nisu se upuštali u napade na osobnoj razini te su se pridržavali svojih principa nakon što su ih utvrdili, piše Independent.

Autori studije tvrde čak da bi ona mogla ponuditi rješenje protiv negativne politike, no teško je od političara tražiti da budu skromni intelektualci. Istraživanje je pokazalo da su i liberali i konzervativci jednako sposobni biti skromni intelektualci, što znači da je ipak moguća šira kulturna promjena.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Ako se pitate što je loše s Washingtonom već dugo vremena, odgovor je puno ljudi koji su intelektualno arogantni zbog pozicija na kojima su, s obje strane političkog spektra. U međuljudskim odnosima, većina manjih svađa koje imamo s prijateljima, partnerima i kolegama tiču se relativno trivijalnih stvari, kod kojih smo uvjereni da je naš pogled točan, a pogled druge strane neispravan", rekao je autor studije, profesor Mark Leary.

"Ne bojte se biti u krivu, to je vrijednost koju bismo trebali promicati. Mislim da bismo bili manje frustrirani jedni drugima da smo svi malo više skromni intelektualci", dodao je.

Priznavanje da ste u krivu može vas učiniti i boljim vođom, tvrdi. Ako je osoba koja vodi sastanak potpuno neskromna, neće saslušati ideje drugih za stolom, a poznato je da dobri vođe uzimaju u obzir mišljenja drugih.