<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Koji menadžeri zarađuju najviše i u regionu i u svijetu?

MENADŽERI

Svi žele da dođu do veće zarade, zar ne? Čak 7 od 10 ljudi stavlja primanje na prvo mjesto pri izboru posla, pokazuje istraživanje sajta Glassdoor survey.

21. novembar 2017, 12:00

Menadžment je branša koja se pojavila relativno skoro, mnogo nakon postanka drugih profesija, ali je za kratko vrijeme doživjela pravi procvat. Iako mnogi, uslijed neobavještenosti o ovoj profesiji, često osporavaju menadžment, on se lako izdvaja od drugih profesija, prije svega po zaradi koju nudi svojim zaposlenima.

Ako želite višu platu, oprobajte se u ovim menadžerskim poslovima  koji su u svijetu, pa i kod nas veoma cijenjeni, ali i dobro plaćeni.

1. IT menadžer

Eksperti za informacione sisteme često ni nemaju formalno obrazovanje, a zarađuju mnogo više od onih koji imaju fakultetsku diplomu. Predviđa se da će ova oblast napredovati do 2024. godine i imati porast od čak 15%, mnogo više od prosjeka ostalih poslova, navodi sajt The Street. Kada je riječ o našem regionu, IT menadžer u Srbiji ima prosječnu platu od oko 125.498 dinara mjesečno, pokazuju podaci sajta Infostud, dok u BiH plata ovih profesionalaca iznosi 1733 KM, kako piše portal plata.ba

Postoje brojni kursevi koji za kratko vrijeme donose veliko znanje i iskustvo u IT-ju, nakon kojih možete ostvariti visoku zaradu. U svijet informacionih tehnologija može da zakorači svako ko ima kompjutersku pismenost i ogromnu želju za sticanjem novog znanja.

2. Strategijski menadžer

U Sjedinjenim Američkim Državama je njihova prosječna plata čak 9.639 eura mjesečno, a broj otvorenih radnih pozicija je veliki, zbog čega ova profesija spada među najperspektivnije.

Strategijski menadžeri su zaduženi za vođenje i organizovanje timova, strategijsko upravljanje organizacijom, vođenja projekata, krizni i menadžment rizika. Ovaj posao objedinjuje mnoge aspekte drugih branši, kao što su marketing, odnosi s javnošću i finansije. Strategijski menadžment često se poistovećuje i sa menadžmentom ljudskih resursa.

3. Softver development menadžer

Čak 3.495 slobodnih radnih mjesta postoji u Americi za ovu poziciju, dok su i u Srbiji ovi IT stručnjaci veoma traženi. Softverski development menadžeri su zaduženi za kreiranje aplikacija za posebne uređaje, kao i za kreiranje sistema za rad mreže kompanije. Uglavnom veoma dobro poznaju rad na računaru, bez čega teško da bi mogli da opstanu u ovoj sferi.

Istraživanje, koje je sproveo Biro za podatke o zapošljavanju (The Bureau of Labor Statistics), pokazuje da će ova oblast do 2024. godine porasti do 17%. Priznaćete, veoma perspektivno zanimanje.

Ako biste željeli da svoju profesionalnu karijeru poboljšate, a svoje znanje obogatite praktičnim iskustvom iz ovih branši, ITAcademy i BusinessAcademy nude intenzivne kurseve od 12 meseci koji olakšavaju dolazak do visoke zarade. Nekada nije potrebno formalno obrazovanje da bi se došlo do plate o kojoj ste sanjali. Upravo takva situacija je i sa ova tri zanimanja.