<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sastanak Putina, Erdogana i Rohanija

SASTANAK

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastaje se danas u Sočiju sa svojim turskim i iranskim kolegama da bi "radili na dugoročnom rješenju" sukoba u Siriji, nekoliko dana prije nastavka mirovnih pregovora u Ženevi.

22. novembar 2017, 12:00

Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hasan Rohani treba da razgovaraju o eventualnom "Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga", na kome bi se vlada i opozicija sreli u Rusiji, što je ideja koju je opozicija odbila, ostajući privržena ženevskom procesu. Frakcije sirijske opozicije će danas razgovarati u Rijadu o zajedničkom stavu s kojim bi izašli na ženevske pregovore, koji bi trebalo da budu o novom ustavu i izborima.

Kamen spoticanja za sve dosadašnje inicijative za političko rješenje šestogodišnjeg rata jeste sudbina predsjednika Bashara Al-Assada.

Odlazak Assada bi, prema Moskvi i Teheranu, izazvao haos, dok pobunjenici, koji imaju podršku Turske i Zapada, odbijaju svako rješenje koje uključuje njegov ostanak na vlasti zbog, kako navode, zločina počinjenih tokom rata.

Putin se u ponedjeljak sreo sa Assadom koji je stigao u neočekivanu posetu Rusiji, a telefonom je o Siriji razgovarao i s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

Rusija i Iran, koji podržavaju Assada, i Turska, koja podržava pobunjenike, pokrovitleji su mirovnog procesa iz Astane, kojim su uspostavljene "sigurne zone" u sirijskim regionima Idlib i Homs, predgrađu Damaska Istočnoj Guti i na jugu zemlje.

U sedam navrata ove godine, pregovori koje je inicirala Moskva doveli su za isti sto predstavnike vlade i opozicije, gdje je fokus bio na vojnim i tehničkim pitanjima.