<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izricanje presude: Sudija čita presudu Mladiću: Zatočenici su bili prisiljavani na međusobna silovanja, čak i djeca od 12 godina

Hag

Čita se presuda

22. novembar 2017, 12:00

10:20 Orie je zatim prešao se na optužbu za progone.

"Vijeće je utvrdilo da su mnoge žrtve zatočene i izvrgnute nehumanom tretmanu. U nekoliko logora uvjeti su bili stravični, što je dovelo do izgladnjivanja i smrti. Često su zatočenicima dopuštali odlazak na zahod samo jednom dnevno", govori sudac Orie. Zatočenici su bili premlaćivani željeznim šipkama i prisiljavani na međusobna silovanja i ostale degradirajuće zločine. Čak i djeca od 12 godina.

10:18 Sudsko vijeće utvrdilo je da su počinjeni zločini koji predstavljaju istrebljenje. Npr. 1992. policija i snage VRS-a pojavili su se sa strojnicama na ulazu prostorije 3 u logoru Keraterm. Tijekom noći u tu prostoriju, nakon što su uveli brojne zatočenike, ubačena je neka vrsta plina i nakon toga zatočenici su pokušavajući bježati ubijeni, odnosno na njih su pucali, mnogi su poginuli.

10:15 Vijeće je utvrdilo da se tokom cijelog perioda za vrijeme kojih su zločini počinjeni vodio rat u BiH. Također je utvrđeno da je u mnogim općinama, koje spominje optužnica, ubijen velik broj civila koji su bježali ili branili svoje domove.

Orie je podsjetio na ubistvo više od dvadeset civila 1992. godine u Sanskom Mostu kada su snage VRS ljude natjerali da skoče u rijeku i potom pucali na njih. Podsjetio je i na gušenje 24 zarobljenika koji su preminuli na putu u kamionu za logor Manjača.

10:05 Sudac Alphons Orie čita optužnicu protiv Mladića:

"Optuženi se tereti po dvije točke za genocid i pet tačaka za zločine protiv čovječnosti. Optuženi je također optužen po četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja, a to su nasilna djelovanja čiji je glavni cilj bio teroriziranje civila, nezakoniti napadi na civile, uzimanje taoca, optužen je također i za genocid".

Pratite izricanje presude OVDJE