<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Reakcije: Evo šta su rekli u Republici Srpskoj na presudu Ratku Mladiću

REAKCIJE

Pogledajte kako su reagovali političari iz RS, na presudu Ratku Mladiću.

22. novembar 2017, 12:00

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je povodom presude doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću da se od Haškog tribunala, koji je do ove presude Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

"Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora - to o ovom sudu dovoljno govori", izjavio je Ivanić Srni. 

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske rekao je da nikako ne treba odustati od podrške generalu Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić konstatovao je da je Sud u Hagu napravljen da sudi Srbima i Republici Srpskoj i svoju ulogu je očigledno i odigrao.

"Te presude ne mogu uništiti kod svih nas jedan osjećaj nepravde, ali istovremeno ne mogu uništiti u nama ljubav prema svim ljudima, pa tako i prema generalu Ratku Mladiću, koji su se žrtvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH, koji su štitili svoj narod i kojem u toku postupka nije dokazano nijedno lično krivično djelo", rekao je Pavić Srni povodom izricanja provstepene presude - kazne doživotnog zatvora generalu Mladiću. 

On je istakao da se u svakom čovjeku koji ima imalo osjećaja za pravo i pravdu gajio osjećaj da će Mladić ravnopravno biti tretiran, ali da toga nije bilo jer je general proglašen odgovornim za komandnu odgovornost dok su drugi oslobađani za to. 

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik izjavio je Srni da je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na početku procesa u Haškom tribunalu, što je najbolji pokazatelj da to nije bilo fer suđenje.

"Očekivao sam da će Haški tribunal pri kraju svoga mandata smoći snage da presude izriče na osnovu argumenata, ali je očito da je podlegao inerciji da se oni koji su optuženi moraju osuditi. I general Mladić, koji je bio najvažniji vojnik u Republici Srpskoj, nije mogao izbjeći namjeru da bude osuđen", istakao je Krajišnik, komentarišući današnju doživotnu kaznu Mladiću u Haškom tribunalu. 

Krajišnik je uvjeren da se ovom presudom neće doći do pomirenja i staviti tačka na jedan vid novog rata - rata riječima i mržnjom koja se reaktivira poslije završetka svih suđenja. 

"Volio bi da se stavi tačka na ova suđenja i da u BiH počne novi život", rekao je Krajišnik, koji je kao nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske bio osuđen u Haškom tribunalu za ratne zločine. 

Prema njegovim riječima, srpski narod niko ne može da ubijedi da su ove presude ispravne i da svi u BiH znaju ko je kriv, a ko nije.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je Srni da je nepravedna kazna doživotnog zatvora nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generalu Ratku Mladiću, te da bi u žalbenom postupku trebalo doći do njene revizije.

Generalu Ratku Mladiću nije presuđeno ni danas ni juče, već prije nepunih 30 godina, kao i svim istaknutim braniocima srpskog naroda u BiH, rekao je danas Srni ratni predsjednik opštine Trebinje Božidar Vučurević.

"Mladiću je samo pročitana presuda čime je udovoljeno tim svjetskim moćnicima koji su nam razbili državu i toliko nas skupo koštali", rekao je Vučurević. 

On je istakao da su Srbi mnogo žrtava položili, da je mnogo spaljenih kuća, mnogo prognanih Srba iz Hrvatske, sa Kosova i drugih krajeva. 

"Kreatori razbijanja Jugoslavije su znali da će samo Srbi ginuti za svoju državu i braniti svoj narod, jer su za tu državu dva puta strašno stradali. Zato su od svjetskih moćnika unaprijed osuđeni svi koji se budu istakli u odbrani i ometanju njihovih sramnih planova", rekao je Vučurević.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je Srni da je prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora pokazala da taj sud sudi samo Srbima i da ga ne interesuje pravda.

"Haški tribunal je imao namjeru da se na jedan brutalan i okrutan način odnosi prema Srbima i ostaće upamćen po tome što je izricao isključivo drakonske kazne Srbima, a skoro nikakve optuženim Bošnjacima", rekao je Borenović. 

On je naglasio da to samo govori da je karakter i sadržaj rada suda u Hagu izuzetno diskutabilan.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podijeljenim, narodom u BiH.