<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta je pisalo na kravati koju je Mladić nosio u Hagu

Detalji

Bivši komadant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora prilikom izricanja presude nosio je crvenu kravatu sa logom Komunističke partije Ruske Federacije i komunističkim simbolom komunističke partije - srp i čekić.

23. novembar 2017, 12:00

 Nakon što je u srijedu pažnju javnosti zadobila značka na reveru koju je nosio Ratko Mladić, interesantan detalj je uočen i na Mladićevoj kravati.

Naime, na njegovoj crvenoj kravati uočen je logo "KPRF" na čirilici što predstavlja skraćenicu za Komunističku partiju Ruske Federacije i pored njega srp i čekić - komunistički simbol.

Inače, Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF) je zasnovana na ideologiji marksizma-lenjinizma, a za svoj politički cilj istakla je borbu za uspostavljanje socijalističkog društvenog poretka na principima društvene svojine i kolektivizma. 


KPRF je "partija patriota, internacionalista, seljaštva, radnika i poštene inteligencije", a od 1995. godine drži status najjače opozicione stranke u Rusiji.

Partija je osnovana 1993. godine kada se proglasila i legalnom nasljednicom Komunističke partije Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, osnovane 1990. godine.

Pored izricanje doživotne kazne zatvora, značke na reveru i kravate, podsjetimo da su sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju dva puta prekidali izricanje presude. Prvi put zbog medicinskog pregleda optuženika, a zatim zbog njegovog neprimjerenog ponašanja nakon čega je izbačen iz sudnice.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor zbog krivice u 10 od 11 tačaka optužnice. Mladić je osuđen za progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.