<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Politička ljubav Dodika i Stevandića: Ne tjeramo Pavića i DNS iz koalicije, ali....

Politika

Lideri SNSD- a i Ujedinjene Srpske, Milorad Dodik i Nenad Stevandić, danas su ozvaničili svoju saradnju i političko djelovanje Sporazumom, za koji se kunu kako ne bi trebao ugroziti nikoga u vladajućoj koaliciji.

28. novembar 2017, 12:00

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas kako je njegova stranka u primarnoj koaliciji sa DNS-om i Socijalističkom partijom, a da sarađuje sa Ujedinjenom Srpskom sa kojom želi da izgradi zajedničku platformu u okviru koje će se okupiti sve političke snage radi jačanja institucija Srpske.

On je naglasio kako cijeni napor Ujedinjene Srpske i da će sarađivati sa njom i sa ostalim političkim partijama, kao što to i DNS čini sa drugim strankama.

"Izbori koji dolaze su veoma važni sa stanovišta ukupnih odnosa u BiH. Samo snažne institucije u Srpskoj mogu biti faktori njenog očuvanja", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Ujedinjene Srpske Nenadom Stevandićem u Banjaluci.

Stevandić je još jednom ponovio da Ujedinjena Srpska nema namjeru nikoga da istiskuje iz vladajuće koalicije.

Na drugu stranu list Euroblic je danas objavio tekst u kojem se tvrdi kako Stevandić i Dodik navodno ruše Pavića i time ga tjeraju iz vladajuće koalicije.

List je naveo kako je stroga tajnost pregovora između lidera SNSD i Ujedinjene Srpske o zajedničkom političkom delovanju, prije svega, održavana zbog lidera DNS Marka Pavića koji se, kako podsjećaju naši sagovornici, žestoko protivi priključivanju Stevandićeve partije vladajućoj koaliciji u RS.

"Pavić je ubijeđen u to da Stevandić pokušava da DNS istisne iz koalicije, odnosno da se Stevandićeva Ujedinjena Srpska Dodiku nudi kao zamjena za pozicije u vlasti koje trenutno drži DNS. Zbog toga je lider DNS posljednjih dana davao brojne izjave u kojima je otvoreno poručivao da je Stevandić smetnja koaliciji koju njegova partija ima sa SNSD te da se, kako je govorio, ne slaže sa Stevandićevom politikom" piše se u listu Blic.

Podsjetimo kako je Nenad Stevandić u intervjuu za BUKU rekao kako njegova partija ne želi nikoga istjerati iz vlasti niti da će sjedati na nečije mjesto. Istovremeno je potvrdio kako će na naerdnim izborima biti na vlasti u RS.

"Percepcija da je Ujedinjena Srpska danas mlađa, bolja, brža, koja koncipira Evropu 21. vijeka, a ne 19. I druga stvar, ja sam potpuno svjestan da će to roditi neku vrstu političke ljubomore. Ali ni na to ja neću da reagujem grubo i uzvraćam teškim riječima. Svako ima svoju odgovornost, a mi smo samo partneri za sve dobre projekte. Nemamo mi ugovor ni sa SNSD-om, ni DNS-om, ni SP-om. Ali, jako dobro sarađujemo na partnerskim odnosnima" izjavio je Stevandić za BUKU 18. novembra,

Lider DNS-a Marko Pavić , sedam dana kasnije našem novinaru, ne imenujući nikoga od političkih aktera, izjavljuje  kako je u posljednje vrijeme svjedok klevetanja i omalovažavanja ovih "malih stranaka".

"Čak i kod drugih u našoj koaliciji možda ima takve želje, ali kad bi sad ja rekao to je taj onda bi to bilo slično njima. Ali, očigledno je da mnogima ne odgovra jak DNS. To što imam svoju riječ i koristim drugačiju terminologiju od drugih postajemo meta napada" ustvrdio je Pavić u intervjuu za BUKU 25.11.

Tanja Topić, politička analitičarka kaže za BUKU da očigledno već neko vrijeme postoje trzavice u odnosu SNSD i DNS što se moglo vidjeti i u predizbornim kampanjama kad je DNS nastupao kao opoziciona partija koja gotovo da nije imala ništa sa onima na vlasti.

"Dugo vremena je DNS bio najpoželjnija udavača i za vlast i opoziciju, jer su mogli i jednima i drugima omogućiti da vladaju. Vidjeli smo na primjeru Ljubije koliko su ti odnosi zaoštreni ali se u konačnici uvijek nekako istrguje" tvrdi Topić.

Ona ističe da se čini kako su odnosom unutar velike Koalicije nezadovoljni i u DNS-u jer nisu dobili, što im je obećano i uvijek su imali potencijal i mogućnost zatezanja odnosa.

"SNSD-u su postali teret pa otuda i potreba traženja laganijeg sagovornika. Sasvim je sigurno da bi se SNSD ranije odrekao DNS da je imao drugo rješenje pa su pribjegli iznalaženju alternativa a očito je Stevandić jedna od njih. Pitanje je ko će povući brži potez" naglašava naša sagovornica.

Ostaje pitanje da li će DNS okrenuti ledja i naći se u zagrljaju opozicionih stranaka ili pak će ih se sam SNSD riješiti i naći zamjenu.

"Na kraju ne treba iznenaditi ni ako unatoč zategnutosti ipak završe zajedno.Imali smo priliku često ih gledati u zagrljaju poslije burnih i teških svadja" zaključuje Topić na kraju.