<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Završen sastanak lidera i Hahna: Ovo su tri ključna pitanja

Sastanak

U Sarajevu je održan sastanak lidera bh. stranaka sa komesarom Evropske unije za proširenje Johannesom Hahnom.

04. decembar 2017, 12:00

 "Sastanak je bio vrlo direktan, gospodin Hahn je dao veliki impuls da stvari krenu naprijed. S obzirom na stanje u BiH, ja nisam optimista", kazao je lider SBB-a Fahrduin Radončić.

On je dodao da reakcije iz Hrvatske na presudu Prliću i ostalima "nisu legalističkog tipa" te naveo da je "presuda takva i da je moramo svi poštovati".

Lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je da su danas čuli poruke predstavnika međunarodne zajednice i Evropske komisije koji su tražili od nas političara se uozbilje".

"Tri ključna pitanja su postavili pred nas, ruralna strategija, budžet BiH i akcize. Ja, nažalost, ne dijelim njihov optimizam. Cijenim kako ovaj period koji je pred nama neće rezultirati pozitivnim pomacima. Moguće da i postoji neka većina koja će izglasati zakone o akcizama, na osnovu ovog sastanka bilo je jasno kojim putem idemo. Kad pogledate zemlje u regionu koje su doible upitnike najduže je odgovarala Crna Gora 4 mjeseca i 22 dana. Mi punimo godinu dana i da neće biti odgovora na upitnik", naveo je Nikšić.

Odgovarajućina komentare čelnika Hrvatske naokn presude Prliću i drugima, Nikšić je poručio:

"Nadam se da su i premijer i predsjednica Hrvatske shvatili poruku demokratske Evrope i da u periodu koji je pred nama nadam se da možemo očekivati da si izvinu žrtvama. Ovo je osuda jedne politike koja se vodila i to je ono na šta se trebamo fokusirati". naveo je Nikšić.

Osim Radončića i Nikšića, sastanku sa hahnom u Sarajevu prisustvovali su Dragan Čović, Dragan Čavić, Branislav Borenović, Ilija Cvitanović, Željko Komšić, Sefer Halilović, Petar Đokić, Bakir Izetbegović i Vukota Govedarica. 

Izetbegović, Dodik i Čović nisu htjeli davati izjave nakon sastanka.