KAKO VAS NIJE SRAMOTA: Lažu, kukaju i mole bez imalo srama od lične nesposobnosti

POLITIKA

KAKO VAS NIJE SRAMOTA: Lažu, kukaju i mole bez imalo srama od lične nesposobnosti

Piše: Milovan Matić

Političari u BiH odavno su navikli da bez rada i sa lažnim obećanjima ostaju na vlasti, a ovaj put su, bez imalo srama zbog sopstvene nesposobnosti, zatražili i povlašten status od EU.

Političari iz BiH su od evropskog komesara Јohanesa Hana na sastanku prije dva dana molili za kandidatski status po povoljnijim uslovima, a da se ni jednom nisu zacrvenili zbog svog nerada i svojih neuspjeha.

„Traženo je od mene da ja osiguram taj neki povlašten status za BiH. To nije moj zadatak, to nije moj posao. Јa mogu da dam svoje mišljenje, ali status kandidata nije besplatan ručak. Nije nešto što možete tek tako da dobijete. Morate ostvariti rezultate”, rekao je Јohanes Han, komesar EU za proširenje i politiku susjedstva.

Politički analitičar i novinar Almir Terzić tvrdi da je nakon sastanka koji su politički predstavnici imali u ponedjeljak sa komesarom Hanom još jednom demonstrirana krajnja neozbiljnost domaće politike.

"Političari su na najbolji način demonstrirali svoju nesposobnost, jer su ponovo davali neke svoje prijedloge o povoljnijem pristupanju BiH EU, konkretno dobijanju kandidatskog statusa. Ovdje do krajnje perfidnosti dolazi bezobrazluk političara u BiH koji građanima poručuju kako će živjeti bolje, kako je BiH opredijeljena za evropski put kao dominantan vanjskopolitički cilj, a u isto vrijeme ne rade ništa kako bi pokazali da su na tom kursu. To jasno demonstrira činjenica da nisu u roku od godinu dana uspjeli da odgovore na pitanja iz upitnika Evropske komisije i potvrdili da smo mi crna rupa na Balkanu", objašnjava Terzić.

Prema njegovim riječima, svi ovi neuspjesi su sramota političkih predstavnika u BiH i zato je dobra poruka predstavnika EU da moraju da počnu da rade svoj posao.

"Moramo priznati, i dosadašnji napredak koji je BiH ostvarivala na EU putu je bio više poklon EU nego produkt zalaganja političara u BiH. Bez ispunjavanja političkih kriterija, nikakva ekonomska reforma i ekonomske agende neće uspostaviti vladavinu prava u BiH, i EU u narednom periodu, ukoliko želi da dobije kredibilnog kandidata za članstvo, moraće oštrije da se odnosi prema političarima u BiH i da im ne gleda kroz prste", rekao je Terzić za BUKU.

I politička analitičarka Tanja Topić upozorava da su domaći političari dostigli vrhunac cinizma, te da besramne molbe da im se naprave ustupci na putu ka EU ne treba da čude.

"U BiH konstantno se koristi loša politička situacija i nemogućnost napretka i konsenzusa kao jedna vrsta alibija i izgovora da se pod tom opasnošću dobiju određene povlastice, a da se ne rade sve one reforme i stvari koje podrazumijevaju put ka integraciji u EU", objašnjava Topić.

 

Sve to nam pokazuje da su svakodnevne optimistične prognoze ovdašnjih političara o napretku ka EU bile samo zavaravanje naroda, ali i međunarodne zajednice. 

"Bilo je naivno vjerovati u tu vrstu optimizma i mislim da je dobar dio međunarodne zajednice podlegao lažima ovdašnjih političkih struktura, vjerujući da se tom retorikom i tom pričom koja je odisala optimizmom mogu zaista u realnosti desiti određene promjene. Oni koji su bolji poznavaoci prilika u BiH i koji znaju sa kojim političkim strukturama u BiH imaju posla nisu vjerovali u tu vrstu zaokreta. To je bio samo jedan optimizam u riječima u koji ni oni koji su ga širili nisu vjerovali", rekla je Topić za BUKU, dodajući da političari u kontinuitetu obmanjuju, kako građane, tako i predstavnike međunarodne zajednice, govoreći im samo ono što je prijemčivo za njihovo uho, a pri tom dobro znajući da veliki dio toga neće ispuniti. 

"Oni imaju svoje agende, ideje i vizije i na taj način su nam pokazali da oni nemaju stvarne namjere da BiH uvedu u EU i povedu putem napretka."

 
Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Nije narod kriv.Po meni najviše je kriva tkz međunarodna zajednica koja uvijek na opstrukcije ( zna se od koga dolaze) izražava zabrinutost.Pored toga imamo Daytonski ustav koji je kao što svi znamo luđačka košulja navučena Bosni koja preferira NACIONALNOŠOVINISTIČKO i samo NACIONALNOŠOVINISTIČKO i tome nema kraja.Dakle treba donijeti novi Ustav Republike bosne bez entiteta i to bi bio početak nove budućnosti za Bosnu i sve njene građane.Kada bi visoki predstavnik i EU jasno naznačili pojedinačno krivce ( kao i susjedne države Hrvatsku i Srbiju) za zastoj u napretku Bosne ka EU onda bi se narod mogao kritikovati koga bira na izborima.Ovako sve ide svojom inercijom.Kriv je NEKO NEODREĐEN pa nema napretka.
Objavljeno:
Odavno nisam vidio ni bolji naslov ni bolji tekst. Puni pogodak. Nesposobniju plačkašku bulumentu čovjek teško može i zamisliti. No, to nije najveći problem. Još veći problem je što je i ta nazovi opozicija još gora od ovih uhljupa. Samo da se čovjemu smuči. Sve što je iole pametno ili ode u inostranstvo ili se povuklo u sbe i gleda svoja posla. Potpuno rasulo. Ja pgana milleta, Bog da nas sačuva.
Objavljeno:
Ko ih je birao ?????? Narod, a narod je stoka koja ništa bolje ne zaslužuje!!!!!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.