<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Članovi Predsjedništva BiH danas sa državnim vrhom Srbije

SARAJEVO/BEOGRAD

Članovi Predsjedništva BiH danas borave u posjeti Beogradu u okviru koje će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

06. decembar 2017, 12:00

Očekuje se da će tokom posjete biti razgovarano o bilateralnoj ekonomskoj saradnji, kao i međunarodnoj i regionalnoj, zatim ekonomskim integracijama, odbrambenoj i bezbjednosnoj politici, ali i o utvrđivanju dijela granice BiH i Srbije.

Nakon ceremonije svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" u 10.00 sati, biće održan tet-a-tet razgovor u 10.20 sati predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i članova Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Plenarni razgovori delegacija BiH i Srbije počeće u 11.00 sati, nakon čega je u 11.50 sati predviđena konferencija za novinare Čovića i Vučića, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH potom će razgovarati sa premijerom Srbije Anom Brnabić o načinima za unapređenje odnosa dvije zemlje, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama.

Sastanak Brnabićeve sa Čovićem, Ivanićem i Izetbegovićem planiran je za 12.15 sati u Palati "Srbija", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Članovi Predsjedništva BiH zatim će razgovarati i sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Susretu, koji je predviđen u 15.45 sati prethodiće svečani doček u vestibilu. Iz Pres-službe Skupštine Srbije Srni je rečeno da će nakon sastanka biti objavljeno saopštenje.

Tokom boravka u Beogradu članovi Predsjedništva BiH položiće vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Članovi Predsjedništva BiH vijence će položiti 14.45 sati u pratnji ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Članovi Predsjedništva BiH stigli su sinoć u Beograd, gdje su u vili "Bokeljka" imali radnu večeru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čiji poziv su došli u posjetu.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je juče da unutar tročlanog Predsjedništva BiH nema usaglašenog stava uoči zvanične posjete Beogradu.

On kaže da su tri praktične i konkretne teme sa kojima članovi Predsjedništva BiH treba da nastupe tokom posjete Beogradu za koje će se i sam zalagati.

"Pitanje granice, odnosno imamo li saglasnost da se uđe u razgovor o razmjeni teritorije, gdje uopšte nije u pitanju velika površina. Tu je i razgovor da se omogući normalno korištenje i posebno obnavljanje brana i postrojenja na dvije hidrocentrale - `Zvornik` i `Bajna Bašta`. Onda u tom okviru pokušati da se riješe i pitanja četiri opštine, potopljenih površina i naknada za to", istakao je Ivanić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je najavio da će se večeras u Beogradu sastati sa ministrima spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom i Turske Mevlutom Čavušogluom.

Trilateralni sastanak biće održan u Vili "Mir" sa početkom u 19.00 sati, a po njegovom završetku trojica ministara obratiće se novinarima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.