<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Svijet

AMERIČKI predsjednik Donald Trump priznao je danas Jeruzalem kao izralesku prijestolnicu, unatoč upozorenjima iz cijelog svijeta da bi takva odluka mogla pojačati sukobe između Izraela i Palestine.

06. decembar 2017, 12:00

Trump je, u govoru u Bijeloj kući, odmah najavio i preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem, ali se očekuje da će taj postupak trajati godinama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i jordanski kralj Abdulah upozorili su u srijedu da bi američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela moglo pridonijeti jačanju ekstremizma.  

"Ignoriranje prava palestinskih muslimana i kršćana u Jeruzalemu samo bi pridonijelo ekstremizmu", rekao je kralj Abdulah u Ankari te dodao da je to rekao i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u telefonskom razgovoru u utorak.

"Nema alternative rješenju o dvjema državama a Jeruzalem je ključ za svaki mirovni sporazum i ključ stabilnosti cijele regije", rekao je kralj te naglasio da Palestinci moraju imati "svoj glavni grad, Istočni Jeruzalem".

Erdogan je pozvao na izbjegavanje svih koraka koji bi mogli izmijeniti pravni status Jeruzalema.

"Nitko nema pravo igrati se milijardama ljudskih života zbog vlastitih ambicija. Takav korak  će jedino ići na ruku terorističkim skupinama", rekao je turski čelnik.