Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Svijet

Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Piše: Buka

AMERIČKI predsjednik Donald Trump priznao je danas Jeruzalem kao izralesku prijestolnicu, unatoč upozorenjima iz cijelog svijeta da bi takva odluka mogla pojačati sukobe između Izraela i Palestine.

Trump je, u govoru u Bijeloj kući, odmah najavio i preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem, ali se očekuje da će taj postupak trajati godinama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i jordanski kralj Abdulah upozorili su u srijedu da bi američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela moglo pridonijeti jačanju ekstremizma.  

"Ignoriranje prava palestinskih muslimana i kršćana u Jeruzalemu samo bi pridonijelo ekstremizmu", rekao je kralj Abdulah u Ankari te dodao da je to rekao i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u telefonskom razgovoru u utorak.

"Nema alternative rješenju o dvjema državama a Jeruzalem je ključ za svaki mirovni sporazum i ključ stabilnosti cijele regije", rekao je kralj te naglasio da Palestinci moraju imati "svoj glavni grad, Istočni Jeruzalem".

Erdogan je pozvao na izbjegavanje svih koraka koji bi mogli izmijeniti pravni status Jeruzalema.

"Nitko nema pravo igrati se milijardama ljudskih života zbog vlastitih ambicija. Takav korak  će jedino ići na ruku terorističkim skupinama", rekao je turski čelnik.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.