Mapa najbogatijih zemalja u Evropi: Da li nam stvarno tako dobro ide?

Mapa

Mapa najbogatijih zemalja u Evropi: Da li nam stvarno tako dobro ide?

Piše: Buka

Podaci globalne finasijske banke govore više od riječi.

Kartograf Jakub Marian ilustrovao je mapu nakon brojnih istraživanja koja pokazuje kakva je finasijska situacija zemalja u Evropi.

Podaci do kojih je došao Marian se zasnivaju na analizama Credit Suisse, globalne finasijske kompanije koja je smeštena u Cirihu. Naime, u pitanju je integrisana globalna banka.

Jakub je na osnovu dostupnih podataka izmjerio finasijsko stanje zemalja u Evropi. Na karti su predstavljena finasijska sredstva, nefinasijska imovina i zaduženja, piše Noizz.rs

Mapa prikazuje srednju vriednost bogatstva koja je izvučena iz datih parametara, po glavi punoljetne osobe u svakoj zemlji. Rezultati su iskazani u američkim dolarima.

Zemlje koje su označene zvjezdicom nalaze se u lošijoj finasijskoj situaciji nego ostale, što je uglavnom posljedica većih kreditnih zaduženja ili malih prosječnih primanja na mjesečenom nivou.

 

Na vrhu liste nalazi se Island (445.000 dolara), Švajcarska (229.000 dolara) i Luksemburg (168.000 dolara). Prosječna vrijednost u Velikoj Britaniji je 103.000 dolara.

U lošijoj situaciji se nalaze Ukrajina (100 dolara) i Belorusija (900 dolara).

 

Credit Suidde mjeri prosečno bogatstvo u odnosu na kupovnu moć i dostupna finasijska sredstva.

 

BiH se nalazi u "zlatnoj sredini" onih koji su označeni zvjezdicom, tačnije, na listi smo zemalja koje se nalaze u lošijoj finasijskoj situaciji u odnosu kupovne moći, prosječnih primanja i zaduženja po glavi stanovnika.

 

Izvor: Noizz.rs

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.