Impozantno na auto-putu: Spaja se najveći most u ex YU

Crna Gora

Impozantno na auto-putu: Spaja se najveći most u ex YU

Piše: CDM.ME

Nakon što su krajem oktobra završeni svi stubovi najvećeg mosta na prostoru bivše Jugoslavije, počeli su radovi na rasponskoj konstrukciji mosta Moračica.

 Dužina mosta je 960 metara, a ukupna širina 23m40 metara. Visina najvišeg stuba iznosi 180 metara, zajedno sa temeljem i konstrukcijom, odnosno visina samog stuba iznosi 161,5 metara.

 

Maksimalni raspon među stubovima je 190 metara. 

 

Poduhvat ovakvih razmera nije radio niko u regionu. Ovo će biti najviši most na prostoru bivše Jugoslavije. 

 

Radovi na potpunom probijanju završeni su na dva tunela Jabučki krš i Klopot i jedne cevi tunela Vilac. Do kraja godine, kako je ranije pisao CdM, biće probijen tunel Mrke. 

 

Impozantni objekti na trasi, poput mosta Moračica, tunela Vjeternik, biće primeri moderne saobraćajne infrastrukture u regionu i šire. 

 

Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 km, koliko je duga deonica, sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara. 

 

Projektovana brzina na ovoj deonici auto-puta je 100 km/h, a vreme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 min na 25 minuta. 

 

Inače, od početka godine na auto-putu su izvedeni radovi vredni 147,9 miliona evra, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta.

.

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Moj Abide ne pravi se to za nas nego za Europljane da brže prođu preko naših vukojebina.
Objavljeno:
Čista otimačina, neće Tom dionicom proći 200 auta dnevno u prosjeku. Lijepo je ovo praviti ali je takodje i ekonomsko samoubistvo - Na kraju, pusti drumi, prazni budjelari državni, puni Milovi, osigurani izbori, a dugovi generacijama koje dolaze. Katastrofa
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.