"Prevarama pokušavaju da od građana otmu 300 miliona KM"

SDS o Akcizama

"Prevarama pokušavaju da od građana otmu 300 miliona KM"

Piše: Buka

SDS smatra da je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je danas usvojen set zakona o akcizama, pokazala da koalicija SNSD-SDA-HDZ “prevarama i kršenjem Poslovnika pokušava da poskupljenjem goriva od građana godišnje otme 300 miliona KM” i najavio da će se tome suprostaviti.

“Svjesni da poskupljenje goriva u redovnoj zakonodavnoj proceduri ne može dobiti podršku Predstavničkog doma, trio – Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovorio se da ovaj zakon, suprotno poslovnicima dva doma, pokuša progurati po hitnoj proceduri”, navodi se u saopštenju iz SDS-a.

Iz SDS-a ocjenjuju da je time “razotkriveno licemjerje Dodika jer se potvrđuje da mu je Bakir Izetbegović najbolji ortak kada treba zavući ruku u džepove građana”.

“SDS će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da zaustavi instuticionalno nasilje u režiji Dodika, Izetbegovića i Čovića, čiji je jedini cilj pljačka ionako osiromašenog naroda”, navode iz SDS-a.

Ova stranka poziva sve parlamentarne partije da “snažno stanu u odbranu Poslovnika Predstavničkog doma, jer time brane narod od novih poskupljenja, privredu koja je na koljenima i poljoprivredu koja je uništena”.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u oba čitanja set zakona o akcizama – prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Softić: Problemi u Predstavničkom domu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić /SDA/ rekao je da u procesu usvajanja seta zakona o akcizama problem predstavlja njihovo razmatranje u Predstavničkom domu.

Softić je izjavio novinarima u Sarajevu, nakon sjednice Doma naroda na kojoj je usvojen set zakona o akcizama, da su, zbog problema u komisijskoj fazi u Predstavničkom domu, oni u taj dom upućeni po hitnoj proceduri da bi bila izbjegnuta procedura koja bi, eventualno, ponovo zaustavila usvajanje ovih zakona.

“Dom naroda iskoristio je poslovničke mogućnosti i spojena su dva čitanja na jednoj sjednici zbog hitnosti. Prihvatili smo ovaj set zakona Savjeta ministara kao svoj i uputila ga Predstavničkom domu po hitnoj proceduri u namjeri da bude ubrzana ova procedura”, pojasnio je Softić.

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Fahrudin Radončić iz SBB-a podsjetio je da je ova stranka već četiri puta prihvatila set zakona koji se odnosi na akcize, a su to danas učinili i peti put.

“U međuvremenu je zatražena garancija od Savjeta ministara da bude obezbijeđena apsolutna transparentnost i da taj novac ne završi kao prethodnih osam milijardi KM na nepoznat način, nego da bude trošen za izgradnju puteva. Taj zahtjev je ispunjen i zato smo glasali i podržali set zakona”, rekao je Radončić.

On smatra da postoje proceduralni problemi u Predstavničkom domu, ali očekuje da će ovi zakoni biti usvojeni na način kako je to danas predložio Dom naroda.

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Ne znam zbog cega se dize buka. Drzave (makar tamo gdje se glasa) su onakve kako glasaci glasaju.
Misljena sam da oni koji nisu glasali nemaju sta da da kukaju - jer nisu ni glasali.
U BiH ima preko 140 registrovanih partija, od toga broja nekih 10ak stranaka imaju veci broj glasaca koje su mahom naci(onali)sticke i koje redovno pobjedjuju na izborima.
Siguran sam da od tih nekih 140 stranaka ima makar jedna u kojoj su LJUDI koji su totalno drugaciji i koji zaista zele da od BiH naprave modernu i civilizacijsku drzavu i izvuku je iz okova razmisljanja srednjeg vijeka/stoljeca.
Ali za njih skoro niko ne glasa.
A oni koji kukaju su obicno ti koji za govna koji su sami izasali krive uvijek (ama bas uvijek) druge.
Ne dragi citaci, za situaciju u BiH iz koje mladi bjeze sto dalje, nisu krivi ni EU, ni SAD, ni svi oni drugi "popularni" krivci.
Krivi su oni koji su svojim glasom doveli na vlast najveci olos na Balkanu. Isti onaj olos kojima glasaci klicu i dive im se dok im ovi pisaju po glavi. To su pojave koje bi psiholozi mogli da proucavaju godinama...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.